Wim Kieft over Brobbey en Weghorst

Kieft snapt niets van Ajax: 'Zijn hele zelfvertrouwen gaat naar de klote'

Vandaag om 14:26
Laatste update: om 16:07

Wim Kieft snapt niet dat Ajax nu met Brian Brobbey en Wout Weghorst twee eerste spitsen in huis heeft. De oud-spits ziet dat Brobbey lijdt onder het feit dat hij niet tot scoren komt. René van der Gijp wijst naar het mislukte avontuur van de aanvaller bij RB Leipzig.  

Weghorst kwam zondag voor Brobbey binnen de lijnen en besliste het duel met Heracles met twee doelpunten. "Ik had trouwens het idee dat Wout Weghorst ook wel blij was na afloop van de wedstrijd. Hij omhelsde iedereen", steekt Kieft van wal bij KieftJansenEgmondGijp. "Hij keek ook iedereen aan van: leuk dat jullie er zijn. Heb je het wel gezien?", reageert Rob Jansen. "Op zijn feestje", lacht Kieft.

Kieft en co. trekken de conclusie dat iedereen bij Ajax blij is met Weghorst, behalve Brobbey. "Brobbey houdt zichzelf groot en zegt: maakt niet uit, het komt vanzelf. Ik zou zeggen: het komt niet vanzelf", aldus Van der Gijp. "Die lijdt er echt onder", reageert Kieft. "Het is niet de eerste keer dat het hem zo moeilijk afgaat om weer een doelpunt te maken. Zijn hele zelfvertrouwen gaat naar de klote. Dat hoort nou eenmaal ook weer bij de grote mensen wereld."

"Hoe oud ben jij?", vraagt Van der Gijp vervolgens aan Kieft. "61? Je kan niet meer lopen. Als jij nu bij Ajax in de spits had gestaan, dan had je er één of twee gemaakt. Brobbey niet. Dat is toch goed man." Toch zou Kieft Brobbey blijven opstellen. "Ik denk nog steeds dat hij aardig kan voetballen. Het heeft allemaal zo weinig zin om je spits, een Amsterdamse jongen, die eventueel geld op gaat brengen later…Met Weghorst pak je een paar punten meer, maar daar heb je verder niks meer aan. Brobbey gaat nu niks meer opbrengen. Dat begrijp ik allemaal niet zo goed. Nu is de situatie zo, dan moet je een grote jongen zijn."

Voor Van der Gijp werd er al veel duidelijk over Brobbey toen hij mislukte bij RB Leipzig in de Bundesliga. "Die hebben na een jaar gezegd: pak hem maar terug. Daar hebben ze hem gewogen en te licht bevonden. Ajax heeft een hoop geld betaald." Kieft benadrukt dat het misschien ook met het niveau van de Eredivisie te maken heeft. "Dat overschatten we nog steeds."