Makaay, Kluivert en Van Hooijdonk gaan in op spitspositie bij Oranje

Spitspositie bij Oranje zorgt voor discussie: 'Daar zit meteen het probleem'

3 september om 12:41
Laatste update: 3 september om 14:29

Roy Makaay, Patrick Kluivert en Pierre van Hooijdonk zijn duidelijk: Joshua Zirkzee of Brian Brobbey moet de nieuwe eerste spits worden van het Nederlands elftal. Door de afwezigheid van Memphis Depay lonken er kansen voor het tweetal. Ook Wout Weghorst zou in de punt van de aanval kunnen starten.

"Voor de positie van eerste spits blijven er weinig smaken over", stelt Makaay in gesprek met Voetbal International. Hij ziet in zowel Zirkzee als Brobbey een kandidaat voor de basis. "Terwijl zij dit seizoen ook nog niet veel hebben gespeeld bij hun clubs. Het is in elk geval positief dat er wat jonge spitsen aan zitten te komen. Al moet Brobbey eerst weer topfit worden en is het afwachten hoe Zirkzee omgaat met de enorme druk bij United. Ik ben heel benieuwd wie in de eerstvolgende interlands zijn kans gaat krijgen."

"In mijn ogen is Brobbey nu de nummer één spits voor Oranje", vertelt Kluivert op zijn beurt. Hij vindt wel dat Brobbey topfit moet zijn en een basisplaats moet hebben bij Ajax om in aanmerking te komen voor een basisplaats. "En daar zit meteen het probleem. Brian heeft nog weinig gespeeld dit seizoen. Ik ken de achtergronden niet, maar als ik Ajax was, zou ik volledig inzetten op Brobbey. Hij heeft alles wat je zoekt in een spits."

Van Hooijdonk denkt dat Zirkzee de kans gaat krijgen als spits van het Nederlands elftal. "Brobbey heeft de laatste tijd weinig gevoetbald en Weghorst vind ik geen basisspeler voor Oranje", legt de oud-voetballer uit. "Vanwege dezelfde reden waarom ik zelf bij Oranje ook nooit in aanmerking kwam voor een basisplaats. Dan heb je snelheid nodig en meer behendigheid aan de bal. Wij zijn niet de ideale spelers voor de speelwijze van het Nederlands elftal. Maar we kunnen en konden wél iets forceren als invaller."