Jol ziet nieuw verwachtingspatroon bij Ajax

'Ik moest alles winnen, nu is men tevreden als Ajax derde wordt'

15 september om 08:23

Martin Jol ziet tegenwoordig een nieuw verwachtingspatroon bij Ajax. De oud-trainer van de Amsterdamse club moest naar eigen zeggen 'alles winnen', maar inmiddels is de situatie in Amsterdam veranderd.

In gesprek met Ajax Life Magazine gaat Jol in op het verwachtingspatroon dat Francesco Farioli met zich meebrengt bij Ajax. Jol denkt dat de verwachtingen bij de Italiaan lager liggen dan toen hij werd aangesteld in Amsterdam. "Ik moest in 2009 alles winnen. Als succes uitbleef, kreeg ik met De Telegraaf te maken. Dat lijkt momenteel iets minder. Nu is men tevreden als Ajax derde wordt."

Volgens Jol is de filosofie van Ajax heilig, maar een trainer moet zich altijd aanpassen aan de huidige situatie bij de club. "Je wil op de Ajax-manier spelen, maar dat moet wel kunnen met het spelersmateriaal", vertelt hij. "Farioli speelt vaak met vijf man achterin, geen 5-3-2, wel 3-4-3. Maar hij heeft een visie en legt deze duidelijk uit aan de buitenwacht. Dat is heel belangrijk. Je moet geen ruimte voor twijfel laten."

Verder vindt Jol het belangrijk dat de trainer een goede relatie heeft met de clubleiding. "Je moet goede onderlinge afspraken maken. Elkaar niet openlijk afvallen", legt de voormalig Ajax-trainer uit. "Ik was verantwoordelijk voor het voetbal. Dat vonden veel Amsterdammers niet leuk. Destijds werkte ik met algemeen directeur Rik van den Boog. Als ik een speler wilde, was dat in de meeste gevallen een transfervrije speler. En dan kom je vaak niet bij de beste spelers uit."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Memphis, het bijzondere project in Indonesië, Ajax en FC Buitenkans!