Kieft over Brobbey, Zirkzee en Weghorst

'Geloof me dat Weghorst heerlijk achterover Hongarije-Nederland heeft gekeken'

Vandaag om 13:56

Wim Kieft denkt dat Wout Weghorst 'heerlijk achterover' naar Hongarije-Nederland heeft zitten kijken. De spitsendiscussie bij Oranje wordt steeds groter, nu Joshua Zirkzee allesbehalve weet te overtuigen en Brian Brobbey ook nog geen geweldig seizoen kent bij Ajax.

"Die zwaar verdedigende Hongaarse aanpak betekent wel dat je als spits van de tegenpartij, Nederland in dit geval, in de punt van de aanval moet blijven staan om te loeren op ieder miniem kansje", steekt Kieft van wal in zijn column voor De Telegraaf. "Joshua Zirkzee is echter iemand die best balvast is, maar te graag en te veel uit de spits wegtrekt om mee te voetballen. Daarmee heeft hij het Nederlands elftal niet geholpen. Het zal niet expliciet zo zijn, maar Zirkzee geeft de buitenstaander het idee dat een wedstrijd leuk meevoetballen voor hem als spits belangrijker is dan scoren."

In de ogen van Kieft is Zirkzee vooralsnog te licht voor Oranje. Bovendien vraagt de oud-spits zich af of de aanvalsleider met zijn 23 jaar nog wel als talent bestempeld mag worden. "Echt grote talenten melden zich op zestien- of zeventienjarige leeftijd en hebben op hun 23ste 250 wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld. Zirkzee heeft pas een jaartje Anderlecht en twee seizoenen Bologna op zijn cv."

Kieft had tegen Hongarije liever Brobbey in de punt gezien. "Van nature blijft hij in zijn positie staan. Die gaat niet zwerven. Hij zal tegen Duitsland spelen. Die beslissing is begrijpelijk omdat hij kan profiteren van zijn snelheid en diepte in zijn spel. Uiteraard is Duitsland een stuk beter dan Hongarije, maar tegen Duitsers kom je als Oranje ook wat gemakkelijker aan voetballen toe."

Brobbey moet zijn kans grijpen tegen Die Mannschaft. "Helemaal met de wetenschap dat in Amsterdam Wout Weghorst op hem wacht om er alles aan te doen om een basisplaats bij Ajax te veroveren. Geloof me dat Wout vrijdag heerlijk achterover naar Hongarije-Nederland heeft zitten kijken en hij bij een slechte wedstrijd van Brobbey tegen Duitsland kansen voor zichzelf ziet als spits van Oranje."

Beluister de nieuwste Studio Oranje over de spitsenkwestie, 'wereldklasse' op het middenveld, Memphis Depay en alles in aanloop naar de Nations League-duels!