Overzicht van wedstrijden tussen Nederland en Duitsland

Oranje en Duitsland naderen ontmoeting 50: welk land won er het vaakst?

Vandaag om 09:00

Het Nederlands elftal staat maandagavond voor de 48ste keer tegen Duitsland, de eeuwige aartsrivaal. Welk land kan na deze waslijst aan ontmoetingen de beste statistieken overleggen? VoetbalPrimeur duikt in aanloop naar het treffen in München even terug in de tijd. 

Oranje speelde op 24 april 1910 voor het eerst tegen Duitsland. In Arnhem werd er met 4-2 gewonnen. Ruim honderd jaar, vele iconische momenten, doelpunten en klodders spuug later staat de teller dus op op 47. 

Oranje twaalf keer beter dan Duitsland

Van die 47 ontmoetingen won het Nederlands elftal er twaalf. Oranje zegevierde voor het laatst op 6 september 2019. Toen zag Ronald Koeman, in zijn eerste periode als bondscoach, zijn spelers met 2-4 winnen in Hamburg. De voor veel Nederlanders meest iconische overwinning op Die Mannschaft dateert van 21 juni 1988, toen Marco van Basten Oranje met twee doelpunten naar de EK-finale loodste.

De twee landen speelden achttien keer gelijk. Ook na de meest recente ontmoeting, van 10 september 2024, werden de punten gedeeld: 2-2. Duitsland won het vaakst: zeventien keer. Zo ook op 7 juli 1974 in de WK-finale in München.