Zes conclusies: basisdebutanten overtuigen Koeman, déjà vu in Amsterdam

Zes conclusies: basisdebutanten overtuigen Koeman, déjà vu in Amsterdam

13 oktober 2023 om 23:09
Laatste update: 14 oktober 2023 om 07:10

Het Nederlands elftal houdt weliswaar geen punt(en) over aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk, vertrouwen wordt er wel getankt. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman oogde - met een aantal basisdebutanten - fris. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Déjà vu in Johan Cruijff Arena
Al na zeven minuten kwam het Nederlands elftal op achterstand tegen Frankrijk. Hebben we dat eerder gezien? Ja. In maart dit jaar stond het na acht minuten al 2-0 voor de Fransen. Wederom keek Oranje tegen een vroege achterstand aan en moest de achtervolging worden ingezet. Frankrijk had met de voorsprong wat het wilde en kon achterover leunen en het Nederlands elftal opwachten.

Basisdebutanten overtuigen Koeman
Tijjani Reijnders en Quilindschy Hartman maakten hun basisdebuut voor Oranje. De AC Milan-middenvelder en Feyenoord-back waren de beste spelers op het veld met een oranje shirt aan. Koeman heeft er nieuwe keuzes bij, wat de concurrentie ten goede komt.

Eindelijk: Frimpong maakt zijn opwachting
Het heeft even geduurd, maar net als Bart Verbruggen en Quilindschy Hartman debuteerde Jeremie Frimpong tegen Frankrijk. De roep om de Bayer Leverkusen-back was groot. Die roep is wellicht mede uit angst geboren, omdat Frimpong ook nog voor Ghana kon uitkomen. Daar kan nu een streep doorheen: Frimpong zal gedurende zijn interlandcarrière definitief voor het Nederlands elftal uitkomen.

Mbappé gebruikt woorden Koeman als brandstof
Op 19 september, vier wedstrijden geleden, scoorde Mbappé voor het laatst. "Of het team van Frankrijk beter in vorm is dan dat wij dat zijn? Ik zag ook de wedstrijd tussen Newcastle en PSG (4-1, red.), daar deed Mbappé ook mee", zei Koeman donderdag. De uitspraak van Koeman werd breed uitgemeten in Franse media en bereikte ook Mbappé. Die liet zijn voeten spreken en maakte een eind aan zijn doelpuntendroogte.

Oranje kan hiermee verder
Is het een schande om van een van de beste landen ter wereld te verliezen? Nee. Oranje presteerde misschien wel maximaal tegen de verliezend WK-finalist. Als het Nederlands elftal erin slaagt om dit niveau richting het EK in Duitsland vast te houden, wachten er mooie tijden.

Next up: cruciale clash in Athene
Griekenland won vrijdagavond met 0-2 in Ierland, waardoor de Grieken op de ranglijst over Oranje heen klimmen. Het gat op de ranglijst is drie punten, wat betekent dat het duel van maandag cruciaal is. In een Griekse heksenketel moet het Nederlands elftal winnen om plek twee te heroveren.