Oranje verliest van Frankrijk door dubbelslag Mbappé

Oranje is niet opgewassen tegen Mbappé en wacht cruciale avond in Athene

13 oktober 2023 om 22:42
Laatste update: 13 oktober 2023 om 22:53

Het Nederlands elftal heeft een nieuwe nederlaag moeten incasseren tegen Frankrijk in de EK-kwalificatie. De ploeg van Ronald Koeman weerde zich beter dan in maart in Parijs, maar was niet opgewassen tegen de klasse van Kylian Mbappé: 0-2.

Mede door een waslijst aan afwezigen trad Oranje met twee debutanten aan. Bart Verbruggen verdedigde het doel, terwijl Quilindschy Hartman de voorkeur kreeg boven Daley Blind. Tijjani Reijnders en Joey Veerman ontvingen al eerder hun haasje, maar verschenen wel voor het eerst aan de aftrap. 

Nederland leek aardig te beginnen in de Johan Cruijff Arena, maar al snel stond het 0-1. Kylian Mbappé werd na zes minuten geen strobreed in de weg gelegd. De Franse ster kroop voor zijn tegenstander en werkte binnen uit een voorzet. Desondanks werd het geen herhaling van de ontmoeting in maart. Oranje herpakte zich, alleen wist het de Fransen zelf geen moment in verlegenheid te brengen in de openingsfase.

Dat veranderde na ruim 25 minuten. Na een knappe combinatie kreeg Veerman de kans, maar de PSV'er schoot over. Een tegenvaller was het vroege uitvallen van Wout Weghorst, die zich liet vervangen door Donyell Malen. Nederland zocht desalniettemin naar openingen en Xavi Simons zette doelman Mike Maignan aan het werk met een venijnig schot. De Franse sluitpost had ook nog een schrikmomentje toen hij een poging van Hartman door de vingers liet glippen.

Oranje was zodoende niet kansloos, maar had moeite om echt gaten te slaan in de Franse defensie. Met Mats Wieffer voor Marten de Roon bleef de ploeg van Koeman het ook na rust proberen. De klasse van Mbappé gaf echter weer de doorslag. De aanvaller schoot vanaf de rand van de zestien prachtig raak: 0-2. Het was een domper voor Nederland, maar desondanks dacht Malen snel iets terug te doen. Zijn treffer werd echter afgekeurd, omdat Nathan Aké buitenspel stond.

Een halfuur voor tijd bracht Koeman opnieuw een debutant binnen de lijnen. De veelbesproken Jeremie Frimpong verving Denzel Dumfries, die even daarvoor geel had gekregen nadat hij een Franse counter in de kiem had gesmoord. Ondertussen leek Oranje het tij niet meer te kunnen keren. Ondanks de steun van het publiek waren kansen schaars, al schoot de hardwerkende Malen een meter naast.

Met Micky van de Ven als volgende debutant zette Nederland het slotoffensief in. Een andere debutant kreeg evenwel loon naar werken: Hartman zette Maignan op het verkeerde been en schoot raak: 1-2. Mbappé was dicht bij een hattrick toen hij de lat raakte, maar Oranje rook weer wat kansen. In de blessuretijd was het nog één keer gevaarlijk. Hartman zag dat invaller Steven Bergwijn een teenlengte te kort kwam, al bleek het ook buitenspel te zijn.

Nederland moet zodoende een nieuwe nederlaag slikken en zakt naar de derde plaats in de groep. Griekenland heeft drie punten meer, maar speelde ook een duel meer. De clash in Athene van maandag wordt in ieder geval cruciaal. Frankrijk is zeker van het EK 2024.