Oranje op rapport: twee uitblinkers en één onvoldoende op hoopvolle avond

Oranje op rapport: twee uitblinkers en één onvoldoende op hoopvolle avond

13 oktober 2023 om 22:43
Laatste update: 14 oktober 2023 om 07:09

Het Nederlands elftal was vrijdagavond wederom een maatje te klein voor Frankrijk. Oranje toonde beterschap ten opzichte van de kansloze nederlaag in Parijs eerder dit jaar (4-0), maar trok toch aan het kortste eind. Bondscoach Ronald Koeman moet geconstateerd hebben dat zijn ploeg hiermee verder kan. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Bart Verbruggen - 6: De debutant moest al heel vroeg een tegengoal slikken. "Een keeper van het Nederlands elftal moet die gewoon pakken", luidde het oordeel van Rafael van der Vaart. De halve volley van Kylian Mbappé was zeker niet onhoudbaar. Verbruggen herstelde zich en toonde zich een betrouwbare sluitpost.

Lutsharel Geertruida - 6: Net als Verbruggen zag Geertruida er niet lekker uit bij de openingsgoal van Frankrijk. De Fransen zetten de Feyenoord-verdediger in de opbouw vast, waardoor Geertruida aan de bal weinig kon uitrichten. In de slotfase kreeg hij eindelijk ruimte en was hij een belangrijke schakel in de Oranje-aanvallen.

Virgil van Dijk - 6: Van Dijk toonde in vergelijking met voorgaande interlandperiodes meer initiatief aan de bal. Met crosspasses zocht hij geregeld de ruimte achter de Franse defensie en hij hield Randal Kolo Muani in bedwang. Tegen de individuele klasse van Mbappé was ook Van Dijk niet opgewassen.

Nathan Aké - 6,5: Aké is het ultieme rustpunt in de achterhoede van het Nederlands elftal. Bij Manchester City is hij gewend de bal aan iedereen kwijt te kunnen, tegen Frankrijk werd er van de verdediger een hoger niveau gevraagd om de vrije man te vinden. Daar slaagde hij redelijk tot goed in.

Denzel Dumfries - 5,5: In de vorige interlandperiode ontpopte Dumfries zich tot nationale held, door duels met Griekenland en Ierland voor een aanzienlijk deel te beslissen. Vrijdagavond beleefde de wingback een uiterst lastige wedstrijd tegen Mbappé. Bij balbezit van Oranje stond Dumfries meer als rechtsbuiten opgesteld, waardoor opstomen - waar zijn kracht ligt - amper mogelijk was.

Marten de Roon - 6: Frankrijk had Oranje goed bestudeerd. De Roon werd in de opbouw vrijgelaten en moest het spel verdelen. Op die momenten deed het gemis van Frenkie de Jong zich het meest voelen. De Roon heeft andere kwaliteiten en werd in de rust afgelost door Mats Wieffer. Het is moeilijk om de controleur af te rekenen op het feit dat Frankrijk hem bombardeerde tot spelmaker.

Joey Veerman - 6: De PSV-middenvelder had even nodig om in de wedstrijd te komen. Het hoge tempo is duidelijk wat anders dan de tegenstand die Veerman in de Eredivisie gewend is. Bij vlagen liet hij zijn klasse zien. Met name de steekbal op Aké voorafgaand aan de afgekeurde goal van Donyell Malen was van schoonheid.

Quilindschy Hartman - 7,5: Hartman kan terugkijken op een meer dan verdienstelijk debuut. Over rechts werd Frankrijk - behoudens de 1-0 - bijna niet gevaarlijk. Dat hij bij zijn debuut gelijk trefzeker is, is persoonlijk een moment om nooit te vergeten. Koeman zal ook gezien hebben dat de Feyenoorder Daley Blind voorbij is gestreefd.

Tijjani Reijnders - 7,5: De beste man aan Oranje-zijde. Reijnders is in Italië binnen no-time een zeer volwassen speler geworden. Met Reijnders aan de bal gebeurde er wat bij Oranje. Met zijn loopacties in de diepte was hij naast de beste man ook de meest dreigende man aan in het oranje.

Wout Weghorst - 4: Bij Weghorst ging weinig tot niets goed. De spits stond op een eiland en werd amper bereikt. Wanneer hij gezocht werd in de combinatie, was de kaats niet goed. Nog voor rust moest hij met een blessure naar de kant.

Xavi Simons - 6: Simons liet glimpen van zijn klasse zien, al is het nog te weinig om een grootmacht als Frankrijk aan het wankelen te krijgen. Niet voor niets staat hij op de shortlist voor de Golden Boy-award. Voor Simons is de volgende stap om Oranje op sleeptouw te nemen.

Invallers:
Donyell Malen - 6: kwam na 38 minuten in de ploeg voor de geblesseerde Weghorst. Met Malen had Oranje voorin extra mogelijkheden om gevaar te stichten, al had hij net als Weghorst veel moeite om zich van de sterke Franse verdedigers te ontdoen.  
Mats Wieffer - 6:
 kwam na rust in de ploeg voor De Roon. De Feyenoord-middenvelder voelde zich zichtbaar comfortabeler bij het maken van het spel. Onderscheiden kon hij zich niet.
Jeremie Frimpong - x: kwam na 62 minuten in de ploeg voor Dumfries. Maakte zijn debuut, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Micky van de Ven - x: kwam na 80 minuten in de ploeg voor Aké. Maakte net als Frimpong zijn debuut, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Steven Bergwijn - x: kwam na 80 minuten in de ploeg voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 6: Koeman schroomde niet om meerdere spelers hun basisdebuut te laten maken. De manier waarop hij Frankrijk wilde bestrijden - met drie centrale verdedigers en een extra middenvelder (Reijnders) - was absoluut niet gek bedacht. In de praktijk bleek de ploeg van collega Didier Deschamps simpelweg meer klasse te hebben.