Neeskens wordt herdacht door voetbalprominenten

Neeskens wordt herdacht door prominenten: 'Nederlandse voetbal op de kaart gezet'

Vandaag om 08:12

Maandagavond heeft er een herdenkingsbijeenkomst plaatsgevonden op het KNVB-trainingscentrum in Zeist voor de overleden Johan Neeskens. In de tuin in Zeist liggen er bloemen en kransen van de oude clubs van 'De Nees'. Onder meer Bert van Marwijk, Sjaak Swart en Frank Rijkaard waren aanwezig.

"Hij was een voorbeeld voor iedereen. Een geweldig aardige jongen", wordt Van Marwijk geciteerd door de NOS. Hij was 'met een heel triest gevoel' naar de KNVB-campus gereden. "Ik zie ons nog samen hier komen. We waren allebei zestien, kwamen we hier samen voor het UEFA-elftal. Vanaf dat moment hebben we alle elftallen samen gespeeld tot aan het Nederlands elftal. Een geweldenaar op het veld. We trokken ons allemaal aan hem op. Werd het gemeen, dan ging hij voorop in de strijd. Hij was een van de grootsten die we in Nederland hebben gehad."

Sjaak Swart, die Neeskens als zijn zoon beschouwde, is op zijn beurt aangedaan door het aantal spelers uit die gouden tijd dat de afgelopen jaren is overleden. "Ik ben wel een beetje nerveus, omdat ik met al die jongens gespeeld heb, jarenlang, het doet me veel dat er een heleboel wegvallen."

Op voorhand is Rijkaard gevraagd om iets te zeggen tijdens de herdenking in Zeist over Neeskens. Het tweetal werkte in 2006 samen bij FC Barcelona. "Hoe ik vroeger tegen hem opkeek als speler van de gouden generatie. Het was een voorrecht om met hem te werken", aldus Rijkaard. "Wij zijn opgegroeid met de gouden generatie. Dit waren onze helden. Het Nederlandse voetbal is op de kaart gezet door die mensen. En een van hen was Johan Neeskens."