Janssen 'behoorlijk geschrokken' van Oranje: 'Dat is iets dat me irriteert'

Janssen 'behoorlijk geschrokken' van Oranje: 'Ik verbaas me over Koeman'

13 oktober om 23:39

Theo Janssen is geschrokken van het optreden van het Nederlands elftal tegen Hongarije (1-1). De analist spreekt in Studio Voetbal uit niet te spreken te zijn over de spelers, maar ook bij de tactiek van Koeman plaatst Janssen zijn vraagtekens.

"Ik ben behoorlijk geschrokken", begint Janssen over het optreden van Oranje. "Ik vond het tempo heel erg laag, er was weinig creativiteit. We stonden met allemaal spelers in het veld die eigenlijk geen man kunnen passeren. De veldbezetting was waardeloos, iedereen stond in de as terwijl Hongarije ook met iedereen in de as stond. Dan verwacht je dat je slimme spelers hebt die dan de ruimte gaan opzoeken. Dat gebeurde niet."

"Het tempo lag heel laag, met Van Dijk en De Vrij die heel simpel spelen", vervolgt de oud-speler van onder meer Vitesse, FC Twente en Ajax. "Dat zijn natuurlijk ook niet de allerbeste opbouwers. Je ziet Dumfries die als rechtsbuiten aan het voetballen was en één goede actie heeft gehad. Voor de rest heeft hij alleen maar achteruitgelopen of stilgestaan."

Ook Koeman valt in tactisch opzicht wel iets te verwijten, vindt Janssen. "Het is iets dat me wel irriteert. Je verwacht van een elftal dat je gaat herkennen hoe een tegenstander speelt en waar je kans hebt om iets goeds te doen. Ik verbaas me erover dat Koeman in de rust niets heeft aangepast. Als je speelt tegen een vijfmans-defensie, moet je gewoon met een links- en rechtsbuiten gaan spelen. Die moeten daar staan, dat zorgt ervoor dat de backs niet gaan doordekken. Dan komen Dumfries en Van de Ven vrij, vanuit daar kun je dan gaan opbouwen. Dekken die backs wel door, dan heb je heel veel ruimte door de as."

Beluister de nieuwste Studio Oranje over de spitsenkwestie, 'wereldklasse' op het middenveld, Memphis Depay en alles in aanloop naar de Nations League-duels!