Wedstrijden van Nederlands elftal in München in beeld

Nederlands elftal terug in München: zo presteerde Oranje in de Duitse stad

Vandaag om 12:00

Het Nederlands elftal keert maandagavond na 104 dagen terug in München, waar het begin juli op het EK afrekende met Roemenië. Is de Zuid-Duitse stad Oranje goed gezind? VoetbalPrimeur blikt in aanloop naar het Nations League-duel terug. 

Het Nederlands elftal speelde in totaal vier wedstrijden in München. De eerste is voor Oranje-fans zowel iconisch als gitzwart. Op 7 juli 1974 streden de eeuwige rivalen om de WK-eindzege. De vorige week op 73-jarige leeftijd overleden Johan Neeskens opende de score, maar Duitsland trok zoals bekend aan het langste eind. Een voetballitteken was ontstaan.

Oranje wint EK van 1988 in München

Na jaren van zinnen op wraak volgde in 1988 revanche. Oranje schakelde gastland Duitsland uit in Hamburg, waarna het de Sovjet-Unie trof in de finale in München. Het werd 2-0 door goals van Ruud Gullit en Marco van Basten. Slechts vier maanden later stonden Oranje en Duitsland wederom tegenover elkaar in de Beierse stad, in het kader van de kwalificatie voor het WK van 1990 in Italië. Het werd 0-0. 

De meest recente wedstrijd van het Nederlands elftal in München, op het ietwat curieuze duel met Bayern München (22 mei 2012) na, dateert van 2 juli 2024. Toen was Roemenië de tegenstander in de achtste finale van het EK in Duitsland. Cody Gakpo en Donyell Malen (twee keer) zorgden voor een 0-3 eindstand.