Bosz verdedigt Bakayoko, die 'mojo kwijt is'

Zorgen over PSV-dissonant: 'Hij worstelt met zichzelf en is zijn mojo kwijt'

2 oktober om 22:15

De mindere vorm van Johan Bakayoko bij PSV is ook in België onderwerp van gesprek. Het Laatste Nieuws stelt dat de 21-jarige rechtsbuiten zijn 'mojo' kwijt is, waardoor er nu wordt 'ingehakt op een talent dat worstelt met zichzelf'.

Bakayoko maakte in het Champions League-duel met Sporting Portugal opnieuw geen beste beurt. 'Eerder kreeg Bakayoko ook al kritiek in België na zijn povere invalbeurten afgelopen maand met de Rode Duivels tegen Israël en Frankrijk. Voor het eerst in zijn nog prille carrière maakt Johan Bakayoko, in april 21 geworden, kennis met de keerzijde van de medaille', schrijft Het Laatste Nieuws.

De Belgische krant sprak met Bosz over de situatie van Bakayoko. "Toen Johan 19 was, liet hij dingen zien waarvan de mensen zeiden: Wow!", vertelt de PSV-coach. "Dat maakt dat vanaf dan diezelfde mensen een bepaalde verwachting hebben bij Johan. Ja, als dat er dan niet is, is het heel normaal en logisch dat er kritiek komt."

De negatieve commentaren waren ook dinsdagavond niet van de lucht. 'Bakayoko verbrodde het feestje van PSV toen hij bij een 1-0 voorsprong rond de doelman draaide, maar daarna overhaast naast het lege doel besloot', stelt HLN. 'Even later maakte Sporting Lissabon gelijk, en zoomden de camera’s in op de schlemiel van de avond. Bakayoko kon voorts nooit dreigen, ging slechts één keer voorbij zijn rechtstreekse tegenstander, en speelde meer áchteruit dan vóóruit.
Op de tribunes was een onvriendelijk geroezemoes te horen bij zijn vervanging in de slotfase.'

De conclusie is helder: 'Het optreden van Bakayoko was dat van een jong talent dat momenteel worstelt met zichzelf.' De krant uit zijn zorgen. 'Transfermarkt schat Bakayoko met een marktwaarde van 45 miljoen euro nog steeds in als de meest waardevolle speler uit de Nederlandse competitie. Maar terwijl afgelopen zomer andere buitenspelers en tevens generatiegenoten als Savinho (20, van Troyes naar Manchester City voor 50 miljoen euro) en Michael Olise (22, van Crystal Palace naar Bayern München voor 55 miljoen euro) een lucratieve transfer verzilverden, zijn veel waarnemers en analisten in Nederland het erover eens dat de technische en tactische evolutie van Bakayoko met name in Europese topduels veeleer traag verloopt.'

Volgens HLN bleef de vleugelaanvaller onder meer tegen Juve al 'zwaar onder de maat'. Toch is Bosz niet bang dat zijn pupil lijdt onder alle kritiek. "Nee, hoor, ik heb niet de indruk dat Johan in de war is. Het verhaal van Johan is vrij eenvoudig. Het is vreemd om te zeggen, maar hij is een beetje het slachtoffer geworden van het feit dat hij vorig seizoen omzeggens geen concurrentie had. Johan was nooit geblesseerd, hij sloeg geen enkele training over, geen enkele wedstrijd… - voor een winger is dat uitzonderlijk. Met de komst van Ivan Perisic hebben we nu andere mensen gehaald voor dezelfde positie, waardoor ik Johan af en toe eens rust kan gunnen om zo de accu weer op te laden." Op dit moment is hij evenwel een 'platte batterij', besluit het medium.