Promes komt alleen naar Nederland als hij niet wordt opgepakt

'Dilemma' voor Promes: 'Kom alleen naar Nederland als ik niet word opgepakt'

Vandaag om 11:27
Laatste update: om 11:27

Quincy Promes is bereid om zijn hoger beroep in Nederland bij te wonen, mits hij niet wordt opgepakt bij aankomst in Nederland. Dit vertelde zijn advocaat Robert Malewicz vrijdag tijdens een inleidende zitting bij het hof in Amsterdam. Promes kampt met een bevel gevangenneming dat de rechtbank van Amsterdam heeft afgegeven. 

Promes is volgens Malewicz 'in eerste instantie' bereid om naar Nederland te komen om het hoger beroep bij te wonen en inhoudelijk te reageren op de beschuldigingen. Promes werd in februari veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor betrokkenheid bij de smokkel van in totaal ruim 1350 kilo cocaïne. Voor de mishandeling van zijn neef kreeg hij vorig jaar juni een celstraf van achttien maanden opgelegd. In het hoger beroep worden beide zaken samengevoegd.

De 32-jarige aanvaller, die momenteel onder contract staat bij United FC Dubai, belandt door het bevel gevangenneming in de cel zodra hij Dubai verlaat. Zijn advocaat spreekt van een dilemma; Promes wil zijn topsportcarrière voortzetten 'en dat verenigt zich niet met een lange periode van detentie'.

Ook in Dubai loopt er nog een zaak tegen Promes. Het Openbaar Ministerie verwacht dat die zaak dit jaar nog behandeld zal worden. Daarnaast heeft Nederland Dubai gevraagd om Promes uit te leveren voor de drugszaak. Die procedure loopt nog.