Balende Kroes: stilte bij Ajax op Deadline Day

Kroes laat van zich horen: 'Er gebeurt bar weinig bij Ajax, ik ben niet tevreden'

2 september om 13:14
Laatste update: 2 september om 13:17

Het is bijzonder rustig bij Ajax op Deadline Day. Dat stelt technisch directeur Alex Kroes, die nu alvast de conclusie trekt dat hij niet tevreden is over het verloop van de zomerse transferperiode.

Volgens Kroes gebeurt er momenteel 'bar weinig'. Het is daardoor nog maar de vraag of overbodige spelers als Owen Wijndal en Benjamin Tahirovic vertrekken. "Dat speelt al enige tijd, maar er breekt niks echt door", zegt de Ajax-directeur bij ESPN. "Het is soms wachten. Sommige markten gaan nog door. Er kan nog wat gebeuren, maar de kans neemt met de dag wel af. Zo simpel is het."

Door het uitblijven van uitgaande transfers is Ajax zelf ook aan handen en voeten gebonden. "Ik heb lang volgehouden om spelers niet te verhuren omdat ik ze wilde verkopen, maar dat is niet gelukt. Ik heb bakzeil gehaald", erkent Kroes, die zichzelf als financiële richtlijn had gesteld om honderd miljoen euro binnen te halen. Dat is zeker niet gelukt. "Het is wel een behoorlijk bedrag geworden, maar we hebben niet alles kunnen doen wat we wilden doen. Je hebt ook met mensen te maken. Soms kun je ze wel verkopen, maar zegt de speler zelf: ik blijf nog even."

Kroes benadrukt dat hij desondanks op meer had gehoopt. "Ik ben niet tevreden over deze window. Punt." Het weinige geld dat Ajax tot zijn beschikking had werd gespendeerd aan Wout Weghorst, en niet bijvoorbeeld een creatieve middenvelder. "Hij kan ons denk ik helpen in doelpunten en in de topsportcultuur. Brian Brobbey, Chuba Akpom en Wout Weghorst kunnen we allemaal goed gebruiken."

Kroes bestrijdt dat er sprake is van kapitaalvernietiging wat betreft Brobbey. "Nee, de waarde van Brobbey gaat volledig door zichzelf bepaald worden, als hij presteert zoals hij kan presteren, is dat goed voor Brobbey zelf en voor Ajax."

#DoneDeal op Deadline Day: alles over Feyenoord, Ajax, PSV en nog veel meer!