Ihattaren werkt hard aan comeback

Herboren Ihattaren werkt hard aan comeback: 'Woog op een gegeven moment 117 kilo'

14 september om 07:22

Mohamed Ihattaren werkt hard aan een comeback als profvoetballer. Het gevallen toptalent, die onder de hoede van onder anderen voetbalmakelaar José Fortes dag in dag uit traint, doet in gesprek met De Telegraaf zijn verhaal. 

De 22-jarige Ihattaren brak op jonge leeftijd door bij PSV, maar gleed zoals bekend ver af. Bij onder meer Ajax, Slavia Praag en Sampdoria slaagde de linkspoot er niet in om zijn loopbaan een herstart te geven. De invloed van het overlijden van zijn vader was enorm, en randzaken voerden lange tijd de boventoon. "Maar nu is het duizend procent anders", is hij openhartig. 

Zijn familie overtuigde Fortes Rodriguez uiteindelijk om met Ihattaren in zee te gaan. 'Projectteam Mo' bestaat verder uit fysiotherapeuten, maar ook voetbaltrainers. Zo zijn ook Nordin Wooter (oud-Ajax) en Soufiane Touzani enkele begeleiders. Ihattaren, die therapie heeft gevolgd, weegt inmiddels 85 kilo. Een groot contrast met zijn dieptepunt. "Ik ben een emotie-eter, zeg maar gerust emotie-vreter. Omdat ik alles had vergooid, geen doel meer in mijn leven had en mentaal in de knoop zat, had ik geen rem meer en at ik me moddervet. Op een gegeven moment woog ik 117 kilo. Overdag sliep ik en 's nachts was ik wakker. Ik kon niet slapen. Nee, ik wilde niet slapen, want dan begon het. Dan zag ik beelden van mijn vader voor me."

Een tijd terug haalde hij op negatieve wijze het nieuws, doordat zijn auto in brand werd gestoken en vanwege beslaglegging op zijn woningen. "Het kwam voort uit naïviteit, omdat het in die tijd allemaal zo snel ging", blikt Ihattaren terug. "Ik probeerde het goed te doen voor iedereen, maar kon niet inschatten wat goed of slecht voor mij of mijn toekomst was. Bovendien had ik toen nog niet dit team, mijn vangnet, om me heen om me te helpen. Ik schaam me ervoor, omdat mijn familie ook de berichten in de media las. Vanaf nu wil ik alleen nog maar een voorbeeld voor mijn neefjes en nichtjes zijn en niet die rare oom."

Alles moet uiteindelijk wijken voor dat ene doel: terugkeren op het veld. "Mijn broers vroegen me wat ik nu met mijn leven wilde. Ik zei: voetballen. Maar dat kon ik voorlopig vergeten. Zij willen alleen dat ik als mens weer gelukkig word. Godzijdank hebben ze José gestalkt en uiteindelijk zo ver gekregen mij de reddingsboei toe te werpen. Ricardo zei ook heel mooi dat het niet uitmaakt of ik nu bij Elinkwijk of Real Madrid ga voetballen. We praten nu alleen over de mens Mo, die de pijn moet verwerken."

Angst dat deze nieuwe poging tot een kickstart opnieuw in een vroeg stadium strandt, heeft Ihattaren niet. "Mijn familie, een paar vrienden en de groep professionals die ik om me heen heb, zijn alles wat ik nodig heb. Daar komt niemand meer bij. Ik weet dat er van veel kanten weer aan me gaat worden getrokken als het me is gegund om terug te keren in de voetballerij. Maar ik focus me op de mensen op wie ik kan rekenen en die het beste met mij voor hebben. Ik weet zeker dat mijn vader in het paradijs nu trots op me is. Een betere motivatie om zo door te gaan, is er niet."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Memphis, het bijzondere project in Indonesië, Ajax en FC Buitenkans!