Opvallende afwezigen bij Oranje

Koeman hakt knopen door: dit zijn de meest opvallende afwezigen bij Oranje

30 augustus om 12:29

Ronald Koeman heeft de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië & Herzegovina en Duitsland bekendgemaakt. De selectie kent een aantal opvallende verrassingen en afwezigen. VoetbalPrimeur zet ze op een rij.

Ruim anderhalve maand na de EK-eliminatie moet Oranje weer aan de bak. Bosnië-Herzegovina (7 september) en Duitsland (10 september) zijn de eerste twee tegenstanders in de Nations League. De duels worden gespeeld in respectievelijk het Philips Stadion en de Johan Cruijff ArenA. Hongarije is het vierde land in de Nations League-groep.

Afwezigen

Koeman had 35 spelers opgenomen in zijn voorselectie, twaalf daarvan hebben de schifting niet overleefd. Steven BergwijnJustin BijlowJan Paul van HeckeJustin KluivertTeun KoopmeinersNoa LangIan MaatsenCrysencio SummervilleKenneth TaylorJordan TezeMats Wieffer en Stefan de Vrij zitten er niet bij.

Maatsen werd in juni nog teruggevlogen van zijn vakantie om zich bij de EK-selectie te voegen, ruim twee maanden later krijgt hij geen uitnodiging van Koeman. Bijlow en Bergwijn, die tevens tot de EK-selectie behoorden, hoeven zich ook niet te melden. De absentie van Koopmeiners is eveneens opvallend. De middenvelder maakt een miljoenentransfer naar Juventus, maar zit niet bij het Nederlands elftal.

Koeman neemt afscheid van een aantal dertigers. Daley Blind nam al afscheid van Oranje, Marten de Roon en De Vrij lijken niet meer in de plannen van de keuzeer voor te komen. Koeman wil doorselecteren in aanloop naar het WK 2026. Memphis Depay en Frenkie de Jong zullen nog wel in de plannen van de bondscoach voorkomen; eerstgenoemde moet een nieuwe club vinden, terwijl de middenvelder van Barça nog herstelt van een blessure. Voor Georginio Wijnaldum lijkt zijn periode bij Oranje erop te zitten.

Verrassingen

De grootste verrassing in de selectie van Koeman is Nick Olij. De keeper van Sparta Rotterdam is opgeroepen en dat gaat ten koste van Bijlow. Wie net als Olij terugkeren in Oranje, zijn de gebroeders Timber. Zowel Jurriën als Quinten miste het EK wegens een blessure en beiden zijn voor de interlandperiode van september opgeroepen.

Als laatst is Jorrel Hato een opvallende naam in de 23-koppige selectie van Koeman. De talentvolle verdediger van Ajax maakte in november 2023 zijn debuut in Oranje, maar raakte daarna uit beeld. Bijna een jaar later mag hij zich opnieuw melden in Zeist.