Technische twijfels bij Ajax over terugkeer Klaassen

'Twijfels bij Ajax over terugkeer Klaassen: middenvelder kan 'blokkade' vormen'

14 september om 07:40

In navolging van Transferwatch.nl meldt ook het Algemeen Dagblad dat Ajax overweegt om Davy Klaassen een nieuw contract voor te schotelen. Toch zijn er op de burelen in de Johan Cruijff ArenA ook twijfels over het opnieuw in zee gaan met het clubicoon. Een terugkeer is dan ook zeker nog geen 'uitgemaakte zaak', zo is te lezen. 

De inmiddels 31-jarige Klaassen is clubloos sinds zijn vertrek bij Internazionale. Voor die club speelde hij het afgelopen seizoen dertien wedstrijden. Om fit te blijven traint hij mee bij Ajax. In een onderling oefenduel gooide hij hoge ogen bij trainer Francesco Farioli en diens staf, weet het AD. Zij zien om die reden een nieuw dienstverband wel zitten. Klaassen brengt immers specifieke wapens met zich mee, zoals routine en diepgang. Laatstgenoemde zou hoog in het vaandel staan bij Farioli. 

Hoewel het risico van het aantrekken van Klaassen niet al te groot lijkt, zitten er volgens het AD wel degelijk haken en ogen aan een nieuwe samenwerking. Klaassen is een middenvelder, en de middelste linie is bij Ajax op dit moment overbevolkt. Zo is er in de hoofdmacht bijvoorbeeld niet eens plek meer voor Benjamin Tahirovic, de controleur die in de zomer van 2023 nog voor een bedrag van ongeveer 8 miljoen euro naar Amsterdam kwam. 

Daarnaast vertegenwoordigt Klaassen nauwelijks kapitaal. Als hij zou gaan spelen, zou hij de ontwikkeling van soortgelijke spelers als Kristian Hlynsson en de snel ontwikkelende Kian Fitz-Jim in de weg zitten. Zij kunnen de clubkas van Ajax vanwege hun jonge leeftijd van respectievelijk twintig en 21 jaar juist wel gaan spekken in de toekomst. 'Dat zijn afwegingen waar de leiding in de Arena zich nu over buigt', aldus het AD, die stelt dat het 'clubicoon een blokkade kan vormen'. 

Daarnaast speelt ook het financiële aspect mee. Technisch directeur Alex Kroes slaagde er in de afgelopen window niet in om spelers als Owen Wijndal en Tahirovic te slijten. Zij drukken dus nog altijd op het salarishuis. Met de komst van Klaassen, die wel water bij de wijn zou willen doen, komt dat salarishuis nog verder onder druk te staan. Als de 41-voudig international al komt, ligt een langdurig contract in ieder geval niet in de lijn der verwachting. 

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Memphis, het bijzondere project in Indonesië, Ajax en FC Buitenkans!