Kroes: 'Absoluut wensenlijstje' bij Ajax

Kroes over inkomende transfers bij Ajax: 'Absoluut een wensenlijstje'

29 augustus om 20:25

Alex Kroes hoopt zich met Ajax nog te kunnen roeren op de transfermarkt. De technisch directeur heeft 'absoluut een wensenlijstje', maar is afhankelijk van uitgaande transfers in Amsterdam.

Bij Ajax gaat het veel over mogelijke vertrekkers, maar - op Wout Weghorst na - klinken er weinig geluiden over mogelijke aankopen. "Komt ie weer: dat is afhankelijk van of er nog iets verkocht gaat worden", reageert Kroes bij Ziggo Sport. "Ik heb absoluut een wensenlijstje, maar zolang wij niks kunnen verkopen, en redelijk goed kunnen verkopen, zullen wij waarschijnlijk niet veel doen."

Kroes verklapte al dat vrijdag, of zelfs donderdagavond nog, het grote geld bij Ajax binnen moet komen. Onder meer Carlos Forbs, Benjamin Tahirovic en Silvano Vos lijken nog te vertrekken. Maar hoe zit dat met blikvangers Steven Bergwijn en Brian Brobbey? "Daar speelt op dit moment niks concreets. We hopen dat ze laten zien dat ze heel goed kunnen voetballen. Dat weten we allemaal wel, maar dat mogen ze weer laten zien." Kroes wil niet spreken van een etalage. "Zij spelen voor Ajax en zij zullen alles doen om Ajax vooruit te helpen zolang ze hier onder contract staan. Dat ze zichzelf daardoor ook indirect vooruit helpen, is een tweede."

Ajax lijkt deze zomer maar moeilijk verlost te worden van overbodige spelers, maar volgens Kroes heeft dat niet te maken met zijn eerdere uitspraken. De technisch directeur was bijzonder openhartig over de situatie van de club. "Als ik had gezegd dat het allemaal rozengeur en maneschijn zou zijn en ik zou geen spelers halen, wat zou je mij dan vragen? Dan vraag jij nog een keer door: goh, waarom haal je dan geen spelers? Dan klopt het niet. Ik ben gewoon van vertellen hoe de situatie is, openheid en transparatie. Het is wat het is, we hebben ermee te dealen. De staf weet het, de spelers weten het. Iedereen weet het."

"Ik denk niet dat het onze verkoopprijs heel erg doet dalen. Want uiteindelijk heeft de prijs van een speler vooral te maken met het sportieve succes van Ajax", aldus Kroes. "Als dat sportieve succes weer op het beoogde niveau komt, dan zit dat wel weer goed. Of we nou wel of niet iemand verkopen: we komen hier wel doorheen. De truc is dat we de rust moeten hebben en houden. Dat gaat tot nu toe heel erg goed."