Ajax plaatsing Europa League

Dit zijn de hordes die Ajax moet nemen voor Europa League-plaatsing

2 augustus om 00:01
Laatste update: 2 augustus om 00:06

Ajax wist zich door een 1-3 zege bij FK Vojvodina te plaatsen voor de derde voorronde van de Europa League. Welke hordes moeten de Amsterdammers nog nemen om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. VoetbalPrimeur geeft meer informatie.

Door de 1-0 zege in de Johan Cruijff Arena en 1-3 overwinning in Servië wist Ajax FK Vojvodina uit te schakelen in de tweede voorronde van de Europa League. Plaatsing voor de derde voorronde is daarom een feit. Daarin is Panathinaikos de tegenstander. De Grieken wonnen het eerste duel met het Bulgaarse Botev Plovdiv al met 2-1. In Bulgarije won de Griekse grootmacht met ruime cijfers (0-4). Filip Djuricic, oud-speler van sc Heerenveen, maakte een van de treffers.

Wanneer neemt Ajax het op tegen Panathinaikos?

De heenwedstrijd in de derde voorronde van de Europa League staat op donderdag 8 augustus op het programma. Dan neemt Ajax het in Athene op tegen Panathinaikos, waar naast Djuricic ook Bart Schenkeveld en Tonny Vilhena onder contract staan. Beide spelers kwamen tegen Botev niet in actie vanwege buikgriep. Op donderdag 15 augustus speelt Ajax in Amsterdam de return tegen de Griekse topclub.

Hoeveel rondes moet Ajax nog overleven om de Europa League te bereiken?

Wil Ajax de Europa League bereiken, dan moeten de Amsterdammers in ieder geval de derde voorronde weten te overleven. Mocht Ajax Panathinaikos uitschakelen, dan plaatst de ploeg van trainer Francesco Farioli zich voor de play-offs voor plaatsing voor het hoofdtoernooi. Die play-offs worden gespeeld op 22 en 29 augustus. Ajax moet dus nog twee keer een tweeluik overleven om zich te plaatsen voor het op één na grootste clubtoernooi van de UEFA.

Wanneer is de loting voor de play-offs van de Europa League?

Op maandag 5 augustus vindt de loting voor de play-offs van de Europa League plaats. Dat zal plaatsvinden in the House of European Football in het Zwitserse Nyon. Na die loting weet Ajax de exacte route richting de groepsfase van UEFA-clubtoernooi.

Wat gebeurt er als Ajax wordt uitgeschakeld door Panathinaikos?

Ajax heeft zich door de dubbele zege op FK Vojvodina nog niet verzekerd van Europees voetbal dit seizoen. Mocht het namelijk misgaan tegen Panathinaikos, dan dalen de Amsterdammers af naar de play-offs voor plaatsing voor de Conference League. Als Panathinaikos wel wordt uitgeschakeld, dan is Ajax zeker van de groepsfase van de Conference League.