Van 't Schip over Brobbey en Van Basten

Van 't Schip vertelt: 'Van Basten stuurde: nee, geen zin om met Brian te praten'

Vandaag om 21:27

John van 't Schip heeft opheldering gegeven over de situatie tussen Marco van Basten en Brian Brobbey. San Marco verklaarde vorige week dat hij eind 2023 had aangeboden de Ajax-spits te helpen, maar dat hij een 'nee' vanuit Amsterdam kreeg.

"Ik denk dat hij geen trek in mij had, wat ook prima is", stelde Van Basten vorige week. Van 't Schip, die maandag is aangeschoven bij Rondo op Ziggo Sport, stelt dat de vork anders in de steel zat. "Ik nam over", doelt hij op november vorig jaar, toen hij instapte als trainer van Ajax. "Toen had Marco al opbouwende kritiek, in de eerste paar weken nadat ik begonnen was. Toen heb ik Brian gevraagd, voor ik Marco zou bellen: zou je met Marco willen praten?"

Daar stond Brobbey welwillend tegenover, schetst Van 't Schip. "Brian zei: ja, ik heb wel zin om met Marco te praten. Ik heb dat aan Marco gevraagd. Ik heb een Whatsapp gestuurd met de vraag of hij met Brian om tafel wilde. Waarop Marco stuurde: nee, ik heb geen zin." Vijf weken later, toen Ajax op trainingskamp in Spanje was, kwam Van Basten daarop terug. "Nou, ik wil wel met Brian praten", stuurde de voormalig topspits volgens Van 't Schip terug.

Dat moest wel op voorwaarden van Van Basten. "Dat moet dan wel in mijn gebouw. In het clubhuis, geen pers, geen makelaars, geen vriendjes en familie", citeert Van 't Schip. "Toen had ik zoiets: dat is niet echt een uitnodiging voor Brian, om daar rustig te gaan zitten. Toen heb ik gezegd: op die wijze hoeft het niet. Dat heb ik niet meer met Brian besproken."

Volgens Van 't Schip had Van Basten met Brobbey het veld op gekund en met hem kunnen praten. San Marco wijt het aan de factor tijd. "Maar waar het even om gaat: het is niet hoe het vorige week is verteld. Marco stond er in eerste instantie niet voor open. Pas na vijf weken."