Farioli en Priske buitenlandse coaches

Buitenlandse coach bij Ajax en Feyenoord: 'Daar moeten ze op worden afgekeurd'

24 juli om 07:07

Ajax en Feyenoord hebben met Francesco Farioli en Brian Priske voor het eerst sinds lange tijd een buitenlandse coach. Toon Gerbrands legt in gesprek met het Algemeen Dagblad uit waarom de Nederlandse topclubs zo lang trainers in eigen land hebben gezocht. Die keuze heeft volgens de voormalig algemeen directeur van PSV niet met geld te maken.

Bij Ajax staat 27 jaar nadat Morten Olsen aan het roer stond met Farioli voor het eerst weer een buitenlander aan de zijlijn. Bij concurrent Feyenoord is Priske de eerste buitenlander sinds interim-trainer Gunder Bengtsson in 1992. Gerbrands vergelijkt het aanstellen van een nieuwe trainer met het scouten van spelers. "De eerste keuze gaat altijd naar Nederlandse topcoaches", aldus de voormalig PSV-directeur. "Pas daarna schakel je door."

Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Gertjan Verbeek, Philip Cocu, Mark van Bommel, somt Gerbrands een aantal trainers op die ervoor zorgden dat hij geen buitenlandse trainer aanstelde. Bij PSV ging Gerbrands uiteindelijk in zee met Roger Schmidt. "Het antwoord op de vraag waarom we niet vóór Schmidt al in zee gingen met buitenlandse trainers is dus simpel: er was toen voldoende toppotentieel uit eigen land voorhanden."

Toen Sven Mislintat vorig seizoen een buitenlandse trainer voorstelde bij Ajax, wezen mensen bij de Amsterdammers op de enorme druk die daar bij komt kijken. Dergelijke weerstand ervoer Gerbrands niet bij PSV. "Ik heb nooit scepsis gevoeld", aldus de oud-directeur. "Het heeft niet met conservatisme, niet met geld en niet met het sentiment te maken. Zoals ik het zie, was ook bij de andere topclubs voldoende potentie aanwezig onder coaches uit eigen land. Die kregen de voorkeur omdat ze bekend zijn met de Nederlandse voetbalcultuur en ook altijd goed aangeschreven stonden."

Wel zag Gerbrands dat Schmidt meteen na zijn komst onder een vergrootglas lag, iets wat Priske en Farioli ook staat te wachten. "In sport heb je de binnen- en buitenwereld", verklaart Gerbrands. "Roger werkte als een topcoach met zijn visie en keuzes. De buitenwereld koppelde haar mening aan zijn nationaliteit. Dat vond ik zelf altijd onterecht. Topsport gaat over presteren. Daar moeten coaches op worden afgerekend."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!