Mogelijke grote straf voor Spurs

'Mogelijk grote problemen voor Spurs: club deed zaken met illegale zaakwaarnemer'

21 november 2023 om 17:05

Tottenham Hotspur staat mogelijk eenzelfde lot als Everton te wachten. De gerenommeerde Engesle krant The Times meldt dat Spurs ervan wordt beschuldigd in het verleden te hebben gehandeld met een niet-geregistreerde zaakwaarnemer. 

Daniel Levy, de voorzitter van Spurs, onderhandelde in 2008 met Portsmouth over een transfer van Jermain Defoe. De belangen van de inmiddels gestopte spits werden destijds, volgens The Times, behartigt door voormalig West Ham United- en Spurs-verdediger Mitchell Tomas. Laatsgenoemde beschikte echter niet over de juiste papieren. 

De FA plaatste Thomas zelfs op een lijst met agenten die niet over de juiste vergunning beschikten. Voor clubs was het dan ook absoluut verboden om met desbetreffende zaakwaarnemers zaken te doen. Het wél in zee gaan met niet-geregistreerde zaakwaarnemers kan grote gevolgen hebben. Dat scenario lonkt nu voor Spurs, dat serieus rekening moet gaan houden met puntenaftrek, geldboetes of andere disciplinaire maatregelen. 

De FA laat in een verklaring tegenover The Times weten de zaak opnieuw te openen, als er nieuw bewijs opduikt dat Thomas inderdaad nauw betrokken was bij de Defoe-deal. Laatstgenoemde verklaart zichzelf destijds te hebben vertegenwoordigd, terwijl Harry Redknapp (toenmalig Portsmouth-manager) ervan overtuigd is dat Thomas wel degelijk zijn agent was. 

Portsmouth geeft in een reactie aan niets van de transfer af te weten. De club heeft sinds 2013 een nieuw bestuur. Iedereen die er destijds werkzaam was, is al vertrokken. Tottenham is ook gevraagd naar een reactie, maar de club is daar niet op ingegaan.