Kraay: 'Het zit in zijn hoofd, Koeman moet hem een handje helpen'

Kraay: 'Het zit in zijn hoofd, Koeman moet hem een handje helpen'

21 november 2023 om 09:43
Laatste update: 21 november 2023 om 09:44

Hans Kraay junior predikt geduld als het om Xavi Simons in het Nederlands elftal gaat. De RB Leipzig-spelmaker wist in zijn eerste tien interlands nog niet te scoren. Volgens diverse analisten wil Simons 'té graag' in Oranje.

"Ik weet dat het (de goal, red.) gaat komen en dat er mooie momenten voor mij komen in het Nederlands elftal. Daar ben ik zeker van, maar natuurlijk zit het wel in mijn achterhoofd", verklaarde Simons al. Volgens Kraay slaat het twintigjarige talent 'de spijker op z'n kop'. "Hij is goed, maar nu zit het echt even bij hem in zijn hoofd. Het gaat er honderd procent uit komen, maar Ronald Koeman moet hem een handje helpen", zegt hij tegen ESPN.

Kraay legt uit waarmee de bondscoach Simons moet helpen. "Bij PSV vorig jaar en nu ook bij RB Leipzig start hij wat breder op het veld en krijgt hij wat dichter bij de zijlijn de bal. Als Simons met Gakpo schuin achter Weghorst speelt, dan speelt hij vol in de drukte. Daar staan twee of drie 'hijgers' in zijn nek. Hij is geen ouderwetse nummer tien. Hij is de dribbelende, vrije tien die vanaf de zijkant moet komen, de eerste twee mannetjes passeert en dan de lange hoek zoekt."

Zorgen maakt Kraay zich niet om Simons in het Nederlands elftal. Dinsdagavond tegen Gibraltar krijgt de middenvelder annex aanvaller een nieuwe kans om te scoren in Oranje. "Hij heeft het in serieuze wedstrijden bij PSV en Leipzig – ook op Champions League-niveau – laten zien. Twee keer scoren tegen Gibraltar zal hem een klein zetje geven, maar ik maak me geen zorgen om dat heerlijke ventje. Komt helemaal goed."