Van Frenkie tot Dallinga: zo gaat de EK-selectie van Koeman eruitzien

Dilemma's voor Koeman: zo gaat de EK-selectie van Oranje eruitzien

21 november 2023 om 10:00
Laatste update: 21 november 2023 om 10:34

Het Nederlands elftal heeft deelname aan het EK binnen. In het hoofd van bondscoach Ronald Koeman zal elke dag de definitieve selectie voor het eindtoernooi in Duitsland rondspoken. Wie zijn de zekerheidjes bij Oranje en wie zitten er op de wip? VoetbalPrimeur legt de namen langs de meetlat.

De richtlijnen schrijven voor dat ieder land 23 spelers mag meenemen. Koeman zal drie keepers oproepen, de overige geselecteerden zijn veldspelers.

Doel


De positie met de meeste twijfelgevallen, is de plek onder de lat. Alleen al in de tweede termijn van Koeman stonden er vier verschillende keepers onder de lat. De enige goalie die - mits fit - de zomer van 2024 in ieder geval vrij moet houden, is Justin Bijlow. In het verleden is gebleken dat de blessuregevoelige Feyenoord-goalie altijd bij Oranje zit als hij fit is.


Alle overige keepers die de voorbije interlandperiode bij het Nederlands elftal zaten, moeten zich tot het eind van het seizoen bewijzen aan Koeman. Bart Verbruggen is geen vaste waarde bij Brighton, Mark Flekken laat nog geen onuitwisbare indruk achter tijdens interlands en Sparta Rotterdam-uitblinker Nick Olij mocht pas één keer ruiken aan Oranje.

Van alle twijfelgevallen maakt Verbruggen de meeste kans op een uitverkiezing. Niet voor niets heeft Koeman hem voor de interlands tegen Ierland en Gibraltar benoemd tot eerste doelman.


WK-sensatie Andries Noppert is zijn plek bij Nederland kwijt. De sc Heerenveen-doelman worstelt al geruime tijd met zichzelf. Zolang hij zijn vorm van het najaar van 2022 niet terugvindt, lijkt hij niet in aanmerking te komen voor het EK. Datzelfde geldt voor Jasper Cillessen, die in maart van dit jaar nog in actie kwam tegen Frankrijk en Gibraltar.

Verdediging


Nederland beschikt over veel verdedigers uit Europese topcompetities, waardoor Koeman een luxeprobleem heeft in de laatste linie. Aanvoerder Virgil van Dijk, Nathan Aké, Lutsharel Geertruida, Denzel Dumfries en Quilindschy Hartman kunnen hun koffers in elk geval alvast pakken.

Laatstgenoemde heeft weliswaar pas drie interlands achter zijn naam, maar hij ontwikkelt zich in een dusdanig rap tempo dat er op dit moment geen twijfel bestaat of Hartman erbij is in Duitsland. Met Aké naast hem heeft de bondscoach de linkerkant van zijn defensie al zo goed als vast staan.


Mede door de vele blessures kent de achterhoede veel vraagtekens. Matthijs de Ligt miste de laatste interlandperiode en komt in november ook niet in actie, terwijl het voor Jurriën Timber - normaliter een zekerheidje - afwachten is hoe hij terugkeert van zijn blessure. Datzelfde geldt voor de langdurig geblesseerde Sven Botman en Micky van de Ven. Op linksback zullen 103-voudig international Daley Blind, die volgende zomer 34 is, en de geblesseerde Tyrell Malacia en Jorrel Hato moeten uitvechten wie er achter Hartman meegaat naar Duitsland.

Een ander die er al jaren bij zit, maar amper speelminuten krijgt, is Stefan de Vrij. De Internazionale-verdediger heeft Koeman tegen Ierland op een voor hem gelegen moment overtuigd en kan naar alle waarschijnlijkheid in juni niet op vakantie. Jeremie Frimpong lijkt de belangrijkste kandidaat om op het EK de stand-in van Dumfries te worden.


Ian Maatsen heeft al mogen proeven van het grote Oranje, maar is voor deze interlandperiode genegeerd door Koeman. In het achterhoofd houdend welke spelers er nog terugkeren van blessures, is het op dit moment niet aannemelijk dat de Chelsea-speler in aanmerking komt voor een EK-uitverkiezing. Jordan Teze vindt zelf dat hij tegen het Nederlands elftal aan schuurt en hoewel Koeman hem er door de blessures bij heeft gehaald, is hij (nog) geen eerste keus als iedereen fit is. Enkelvoudig international Devyne Rensch hoeft zich op dit moment geen illusies te maken, net als Jan Paul van Hecke.

Middenveld


Op het middenveld heeft Koeman de zaken goed voor elkaar. Frenkie de Jong, die bijna weer fit is, is de spil van Oranje en dus een zekerheidje voor het EK. Tijjani Reijnders en Xavi Simons, die in clubverband bij AC Milan en RB Leipzig excelleren, hoeven zich ook geen zorgen te maken. Het geldt in iets mindere mate voor Mats Wieffer en Teun Koopmeiners, maar ook zij lijken erbij te zijn in Duitsland.

Wieffer en Koopmeiners zijn geen onbetwiste basispelers onder Koeman, wel behoren zij al sinds de huidige keuzeheer het stokje van Louis van Gaal heeft overgenomen steevast tot de definitieve selectie. 


Marten de Roon, Joey Veerman, Jerdy Schouten; spelers op wie Koeman zeker kan bouwen. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat zij meegaan naar het EK. Voor Schouten, die een ijzersterk seizoen doormaakt, geldt wel dat Koeman eigenlijk niet om hem heen kan als hij zijn vorm doortrekt.

Dan kloppen er ook nog talenten op de deur. Ryan Gravenberch begint zijn draai te vinden bij Liverpool en wordt een serieuze optie voor Koeman. Voor wie dat ook geldt, is Feyenoorder Quinten Timber, die zich onder Arne Slot goed ontwikkelt. Calvin Stengs heeft zijn plek bij Oranje weer terug, al is het nog de vraag of hij die vast kan houden.


Meerdere middenvelders moeten serieus vrezen voor een plek in de EK-selectie of sterker nog, kunnen selectie al wel uit hun hoofd zetten. Er moet heel wat gebeuren, willen Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Georginio Wijnaldum Koeman binnen nu en een halfjaar overtuigen. Steven Berghuis is zeker nog niet kansloos, al spreekt het in zijn nadeel dat hij niet is opgeroepen voor de interlands tegen Ierland en Gibraltar.

Aanval


Het grootste zorgenkind voor Koeman is de voorhoede. Met veel wisselingen door blessures en weinig spelers in de absolute top heeft hij de spitsen niet voor het uitkiezen. Cody Gakpo lijkt de eerste aanvaller te worden die Koeman op zijn lijst zet.

Wout Weghorst, die volgens Koeman ook buiten de lijnen van grote waarde is, kan ook in deze categorie geplaatst worden, ondanks zijn moeizame start bij Hoffenheim. Donyell Malen heeft sinds het voorjaar van 2023 een goede vorm te pakken bij Borussia Dortmund en is er om die reden altijd bij in de interlandperiodes. Dat hij geselecteerd wordt, heeft ook te maken met het feit dat Koeman weinig smaken heeft op de rechterflank.


Veel aanvallers moeten zich nog bewijzen aan Koeman voor de start van het EK. Een van hen is de huidige topscorer van Oranje, Memphis Depay. De spits van Atlético Madrid wordt door blessures geplaagd en was er in maart dit jaar voor het laatst bij. Voor hem geldt dat het afwachten wordt of hij vanaf het nieuwe kalenderjaar een half jaar onafgebroken zonder blessures kan spelen.

Ook Noa Lang, die voortvarend begon bij PSV, zit in de wachtkamer. Als hij de vorm die hij aan het begin van dit seizoen had kan terugvinden, kan Koeman moeilijk om hem heen. Voor Steven Bergwijn hangt veel af van een mogelijke transfer. Mocht de Ajax-aanvoerder naar het Midden-Oosten verkassen, bestaat de kans dat hij uit beeld raakt. Brian Brobbey is in eerste instantie niet eerste of tweede keus in de punt van de aanval, waardoor de fitheid van anderen mede zal bepalen of hij erbij is in Duitsland.


Thijs Dallinga mag zich deze interlandperiode voor het eerst melden bij het Nederlands elftal. Als Memphis, Weghorst, Brobbey en Malen fit zijn, is de Toulouse-spits op dit moment de vijfde keuze in de pikorde. Dallinga heeft kort de tijd om Koeman te overtuigen van zijn kunnen.

Nog achter Dallinga zit Joshua Zirkzee. Door Serie A-kenners - Zirkzee doet het uitstekend bij Bologna - wordt de spits gelinkt aan het Nederlands elftal. Net als voor Dallinga geldt ook voor Zirkzee dat er beperkt de tijd is om Koeman voor zich te winnen.