Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League

Ontsnappingsroute: op deze manier kan Ajax alsnog naar groepsfase Europa League

2 mei - 23:06 Laatste update: 23:06
150

Ajax draait geen geweldig seizoen, maar door de bekerwinst van Feyenoord maken de Amsterdammers nog altijd kans op directe plaatsing voor de Europa League. Daarvoor moet de club wel hopen op resultaten op de buitenlandse velden. VoetbalPrimeur legt uit welke sluiproute Ajax nog heeft voor een Europa League-ticket.

Gek genoeg moest Ajax in de bekerfinale juichen voor Feyenoord. Als nummer twee van de Eredivisie stevenen de Rotterdammers af op de Champions League, waardoor het Europa League-ticket dat gekoppeld is aan de bekerwinst naar de nummer vier van de Eredivisie gaat. Dat is op dit moment AZ. Maar ook Ajax profiteert dus. De Amsterdammers ontlopen bij een vijfde plaats de play-offs en mogen instromen in de tweede voorronde van de Europa League.

Er is echter nog een uitweg, waardoor Ajax zelfs direct naar de groepsfase van dat toernooi kan. Daarvoor is in ieder geval één ding cruciaal: de vijfde plek behouden. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Ajax slechts twee punten voorsprong op de nummer zes NEC.

Portugal
Voor de volgende stap in de ontsnappingsroute van Ajax, moeten de Amsterdammers naar Portugal kijken en dan specifiek FC Porto. De Portugese ploeg moet de derde plek vasthouden in de competitie óf de beker winnen. Wat betreft de derde plek heeft Porto één punt voorsprong op SC Braga, maar het programma van Porto lijkt zwaarder. Kijkend naar de beker speelt Porto op 26 mei de finale tegen koploper Sporting Portugal. Os Dragões hoeven slechts in één van beide doelstellingen te slagen, maar dan nog is Ajax er niet.

Als Porto Ajax de helpende hand toesteekt, dan moeten de Amsterdammers kijken naar de Conference League. De winnaar van dat toernooi krijgt een Europa League-ticket, maar als ze via de eigen competitie al een startbewijs hebben veroverd, dan schuift de kaart door naar Porto. Als de Portugezen, zoals hierboven beschreven, ook reeds een Europa League-ticket binnen hebben, dan mag Ajax direct naar de groepsfase. Op dit moment spelen Olympiakos, Club Brugge, Fiorentina en Aston Villa nog voor de Conference League en Ajax moet dus hopen op een gunstige winnaar.

Olympiakos
Voor Ajax zou Olympiakos in ieder geval géén gunstige Conference League-winnaar zijn. De Grieken spelen in de halve finale tegen Aston Villa en wonnen het eerste duel met 2-4 op Villa Park. Om in de eigen competitie een Europa League-ticket te pakken moet Olympiakos kampioen worden. Met een vierde plek en vijf punten achterstand op de koploper lijkt dat echter niet meer te gebeuren. Als Olympiakos de Conference League wint, zullen zij dat specifieke Europa League-ticket vermoedelijk zelf opeisen.

Fiorentina
Ook Fiorentina zou voor Ajax geen gunstige winnaar zijn. La Viola kan met negen punten achterstand via de competitie geen Europa League-ticket meer pakken. De Coppa Italia leek nog een uitweg te kunnen bieden, maar Atalanta Bergamo bleek over twee duels te sterk in de halve finale. De Italianen wisten donderdagavond met 3-2 te winnen van Club Brugge, waardoor de kans op een direct Europa League-ticket voor Ajax slinkt. Fiorentina gaat dat ticket bij een eventuele Conference League-zege namelijk hoogstwaarschijnlijk zelf opeisen. 

Club Brugge
Bij Conference League-winst van Club Brugge maakt Ajax wel een goede kans. De Belgen moeten in de Jupiler Pro League tweede worden voor een direct Europa Leauge-ticket. Club Brugge staat momenteel precies op die plek, met één punt voorsprong op Union Sint-Gillis. Als Brugge de Conference League ondanks de 3-2 nederlaag in Italië toch verovert, heeft Ajax zeker een kans dat het Europa League-ticket verschuift.

Aston Villa
De Ajax-fans doen er vooral goed aan om te juichen voor Aston Villa. De ploeg van Unai Emery schakelde de Amsterdammers eerder in het toernooi nog uit, maar Ajax moet nu hopen dat de Conference League naar Engeland gaat. Aston Villa moet minimaal vijfde worden om een direct Europa League-ticket te pakken in de eigen competitie. De ploeg uit Birmingham staat nu vierde, met liefst zeven punten voorsprong op de nummer zes. Als Aston Villa de Conference League wint lijkt Ajax dus de grootste kans te maken op de Europa League. Door de 2-4 nederlaag tegen Olympiakos wordt de kans op deze uitkomst minder groot. 

Beste scenario
In het beste scenario zou Ajax dus vooral afhankelijk zijn van FC Porto en Aston Villa. Als Porto in eigen land derde wordt of de Portugese beker wint én Villa pakt de Conference League, dan mogen de Amsterdammers naar de groepsfase van de Europa League. Ook eindwinst van Club Brugge in de Conference League lijkt te kunnen volstaan. Allereerst moet Ajax er dus zelf voor zorgen dat het als vijfde eindigt in de Eredivisie.