Hoe Ajax, Feyenoord en De Telegraaf aan de basis van de Super Cup stonden

11 augustus 2021 om 12:00

Woensdagavond staan Chelsea en Villarreal tegenover elkaar in de strijd om de Europese Super Cup. De wedstrijd wordt traditioneel voor aanvang van het nieuwe seizoen gespeeld en gaat tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League. Zonder Ajax, Feyenoord en De Telegraaf was die wedstrijd er echter nooit gekomen. VoetbalPrimeur legt uit.

In 1972 zit Anton Witkamp, verslaggever van De Telegraaf, hardop te denken. Ajax is enkele maanden eerder voor de tweede achtereenvolgende keer winnaar van de Europa Cup I geworden en Witkamp was benieuwd of de sterke Amsterdamse ploeg niet wat meer uitgedaagd kon worden op het internationale toneel. Ajax, en eerder ook Feyenoord in 1970, domineerde het Europese voetbal en de twee clubs wilden graag weten of ze de besten van het continent waren. Roem en glorie was veel belangrijker dan het prijzengeld.

Destijds was de Europa Cup I een toernooi voor landskampioenen en werd de winnaar daarvan als het beste team van Europa gezien. Witkamp kwam met een andere oplossing: de ploeg die de Cup met de Grote Oren won, moest eerst nog af zien te rekenen met de winnaar van de Europa Cup II voor bekerwinnaars om de beste van Europa genoemd te worden. De Telegraaf-journalist pitchte zijn idee bij Jaap van Praag, voorzitter van Ajax, en die had er wel oren naar. Samen besloten ze om het project op poten te zetten.

Zodoende werd in 1972 namens de Amsterdammers en De Telegraaf contact opgenomen met het Schotse Rangers. Zij wonnen de Europa Cup voor bekerwinnaars in dat jaar en moesten met Ajax uit gaan vechten wie nou echt het beste team van het continent was. Ook werd de UEFA om hulp gevraagd, maar zij wilden niet meewerken. De Schotten zaten namelijk een UEFA-straf uit vanwege misdragingen van fans en de bond wilde niets met de club van doen hebben. De eerste Super Cup-finale was derhalve een onofficieel tweeluik.

Afgesproken werd om in januari 1973 een heenwedstrijd en een terugwedstrijd te spelen. Op die manier hielden beide clubs er geld aan over en daarnaast was '73 het jaar waarin Rangers 100 jaar oud was. Financieel ondersteund door De Telegraaf werd er op 16 januari op een uitverkocht Ibrox gespeeld, waar 57.000 toeschouwers zagen dat Ajax door goals van Johnny Rep, Johan Cruijff en Arie Haan met 1-3 won. Een week later wonnen de Amsterdammers ook, ditmaal met 3-2 door Haan, Cruijff en Gerrie Mühren, waardoor de officieuze prijs in Nederland bleef.

Omdat ook het Olympisch Stadion met 26.000 fans aardig vol zat, werd dit officieuze treffen als een groot succes gezien. Een jaar later ving de UEFA op dat Ajax, dat de Europa Cup voor landskampioenen weer had gewonnen, en Europa Cup II-winnaar Milan eenzelfde tweeluik tegen elkaar wilden spelen. De Europese voetbalbond besloot om de wedstrijden onder eigen naam te laten spelen en zo pakte Ajax ook de eerste officiële Super Cup door de Rossoneri in januari 1974 over twee wedstrijden met 6-1 te kloppen.

Ruim 47 jaar later is er veel veranderd. De Europese Super Cup wordt nog maar over één wedstrijd gespeeld en de ploegen spelen niet voor de titel van 'beste ploeg van het continent', maar voor de vele euro's die de winnaar bij mag schrijven. Finales worden afgewerkt in steden als Tbilisi, Skopje, Tallinn en vanavond in Belfast. Het is een verplicht nummertje en daarmee is alles waar het toernooi in eerste instantie niet voor bedoeld was, toch gebeurd. Zo lang we maar blijven onthouden dat zonder Ajax, Feyenoord en De Telegraaf we woensdagavond geen Super Cup hadden gehad.

Bron: UEFA.com