Van der Vaart en Van Hooijdonk over Oranje

Van der Vaart doet pijnlijke conclusie: 'Dan kan je beter stoppen met voetballen'

14 oktober om 23:01

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk zijn eensgezind over het optreden van het Nederlands elftal tegen Duitsland (1-0). Het tweetal is zeer kritisch op de ploeg van bondscoach Ronald Koeman.

Oranje kwam beroerd voor de dag in München en had - zeker voor rust - niets te vertellen. "Een heel slechte avond voor het Nederlands elftal. Er zat werkelijk waar niets in", zegt Van der Vaart bij de NOS. De 109-voudig international zag één lichtpuntje. "Wieffertje, eigenlijk. Verder kan ik niemand opnoemen. 1-0 is nog weinig."

Daar sluit Van Hooijdonk zich bij aan. "Ik had het gevoel dat ik naar Oostenrijk - Nederland zat te kijken", doelt hij op de derde groepswedstrijd van het afgelopen EK. "Daarin werd je ook voor rust helemaal weggespeeld door een dynamische ploeg. Het Nederlands elftal had er geen enkel antwoord op, helemaal niets."

Van Hooijdonk constateert dat Oranje niet bij machte is om te reageren op een 'dynamische' ploeg. "We zijn er blijkbaar niet toe in staat om - ik vind dat modern voetbal - soortgelijk voetbal te produceren." Van der Vaart stelt dat Oranje in de spiegel moet kijken. "Als je aan de bal zó zwak bent, dan geef je de tegenstander zoveel vertrouwen. Alle makkelijke ballen gingen fout. Dan kan je beter stoppen met voetballen."

Beluister de nieuwste #DoneDeal over Feyenoord, Ajax, PSV én de beste Eredivisie-vertrekkers hier!