Zwak Oranje maakt beroerde indruk en verliest tegenvallende 'kraker' van Duitsland

Zwak Oranje maakt beroerde indruk en verliest tegenvallende 'kraker' van Duitsland

14 oktober om 22:39
Laatste update: 15 oktober om 00:03

Een zeer pover Oranje heeft maandagavond de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland met 1-0 verloren. Met die uitslag mag Nederland, dat het grootste deel van de wedstrijd een slechte indruk maakte, niet klagen. Duitsland loopt door de zege verder uit in groep C, waardoor Nederland nog aan de bak moet in de resterende twee wedstrijden. 

Het was in München aan Micky van de Ven om de vrijgekomen positie van aanvoerder Virgil van Dijk, die tegen Hongarije tegen een schorsing aanliep, in te vullen. Met de verdediger van Tottenham Hotspur in het centrum en de achttienjarige Jorrel Hato op linksback kwam Oranje slecht voor de dag tegen Duitsland. Gestuntel van Hato, die zijn basisdebuut maakte, kwam Nederland al vroeg in de wedstrijd bijna duur te staan. Gelukkig voor Hato greep de VAR in, want Serge Gnabry had eerder in de aanval buitenspel gestaan.

Een wake-up call bleek het niet voor Oranje, dat in de eerste helft constant de bal bleef inleveren. Stefan de Vrij moest redding brengen op de doellijn van Bart Verbruggen, terwijl Quinten Timber bijna een tegentreffer inluidde met gevaarlijk balverlies in de opbouw. Bondscoach Ronald Koeman zag het met lede ogen aan, probeerde zijn elftal op de rit te krijgen en greep daarom halverwege in. 

'Slechts' 1-0 in München

Met Mats Wieffer en Donyell Malen binnen de lijnen kwam er iets meer structuur in het spel van Oranje, al liet het nog steeds te wensen over. Na iets meer dan een uur spelen was het dan eindelijk raak voor Duitsland. Stuttgart-vleugelaanvaller Jamie Leweling, die zijn debuut maakte in het elftal van Julian Nagelsmann, liet Verbruggen met een harde knal in het dak van het doel kansloos. 

Oranje probeerde in het restant van de wedstrijd de gelijkmaker te forceren, maar slaagde daar niet in. Een schot van Xavi Simons schampte een kwartier voor tijd nog de lat en ook Malen raakte vlak voor tijd het aluminium, maar een treffer bleef uit. 

Duitsland loopt uit

Door de nederlaag loopt Duitsland verder uit in groep C van de Nations League. Oranje blijft, net als Hongarije, steken op vijf punten uit vier wedstrijden. Duitsland voert de groep aan met tien punten, Bosnië en Herzegovina staat onderaan met één punt. Oranje speelt halverwege november nog thuis tegen Hongarije en uit tegen Bosnië en Herzegovina.