Oranje op rapport: diepe onvoldoendes voor Koeman en co.

Oranje op rapport: diepe onvoldoendes voor Koeman en groot aantal internationals

14 oktober om 22:41
Laatste update: 14 oktober om 22:51

Het Nederlands elftal heeft maandagavond een meer dan terechte nederlaag geleden tegen Duitsland (1-0) in de vierde speelronde van de Nations League. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan dertien spelers en bondscoach Ronald Koeman.

Bart Verbruggen - 6: het was een klein wonder dat Duitsland niet scoorde in de eerste helft, toen Oranje aan alle kanten werd overlopen. Gek genoeg hoefde Verbruggen daar geen héél bijzondere reddingen voor te verrichten. Na rust moest hij alsnog capituleren.

Denzel Dumfries - 6: drie dagen geleden sloeg hij toe tegen Hongarije, maar Duitsland bleek zoals verwacht andere koek. Dumfries moest zich beperken tot verdedigen en maakte er het beste van.

Stefan de Vrij - 5: als meest ervaren international nam hij de aanvoerdersband over van Virgil van Dijk. De Vrij haalde weliswaar een bal van de doellijn, maar maakte zijn zwalkende ploeggenoten niet beter.

Micky van de Ven - 4: door de schorsing van Van Dijk kreeg Van de Ven eindelijk zijn kans in het centrum van de Oranje-defensie. Dat pakte slecht uit. Hij oogde nerveus en maakte veel verkeerde beslissingen.

Jorrel Hato - 4,5: de basisdebutant stond zo nu en dan te schutteren, zoals bij de afgekeurde Duitse goal. Telkens ging de opbouw over links, maar de achttienjarige Ajacied werd niet geholpen en leverde zelf ook veel ballen in.

Ryan Gravenberch - 5,5: na zijn mislukte periode bij Bayern München was Gravenberch er ongetwijfeld extra op gebrand om zich te bewijzen in de Allianz Arena. Dat gebeurde slechts gedeeltelijk. Toch was hij de minst slechte middenvelder die startte.

Quinten Timber - 4: zijn vierde optreden in Oranje zal Timber zo snel mogelijk willen vergeten. De Feyenoorder zat totáál niet in de wedstrijd en werd in de rust uit zijn lijden verlost.

Tijjani Reijnders - 4,5: ook de avond van Reijnders bleef beperkt tot 45 minuten. Net als tegen Hongarije haalde hij zijn gebruikelijke niveau niet. Ook mocht de Rossonero niet klagen dat hij slechts geel kreeg voor een charge op Aleksandar Pavlovic.

Xavi Simons - 4,5: het werd weer niet de avond van Simons in Oranje. Een ziedend schot op de lat, dat was zijn hoogtepunt in München. Van hem mag meer worden verwacht, al is het duidelijk dat Simons zich een gekooide tijger voelt aan de rechterkant.

Brian Brobbey - 5: geen voldoende voor Brobbey, ook al kreeg hij amper een bespeelbare bal van zijn teamgenoten. Ruim een maand geleden was hij een ware plaag voor de Duitsers, nu kwam de spits van Ajax er geen moment aan te pas.

Cody Gakpo - 5,5: de beste Oranje-aanvaller van 2024 kon zijn stempel ook niet drukken. Als Gakpo al een keer aan de bal kwam, maakte hij niet de beste keuze. Na ruim een uur werd hij gewisseld.

Invallers
Mats Wieffer - 7: viel bij de start van de tweede helft in voor Timber en nam de regie met zijn strijdlust én slimmigheidjes. Door Wieffer kreeg het Nederlands elftal wat grip op de Duitsers.

Donyell Malen - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor Reijnders en was in de slotminuut nog héél dicht bij de gelijkmaker, die onterecht zou zijn geweest. Malen valt weinig te verwijten.

Jeremie Frimpong - x: viel na 65 minuten in voor Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Joshua Zirkzee - x: viel na 75 minuten in voor Brobbey en speelde te kort voor een beoordeling.

Lutsharel Geertruida - x: viel na 80 minuten in voor Gravenberch en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 4: de laatste onvoldoende van de avond is voor Koeman. Wat het Nederlands elftal in München liet zien, was beneden alle peil en daar is de bondscoach verantwoordelijk voor. Zijn ploeg leek geen flauw idee te hebben.