Farioli stelt staf van Ajax uitgebreid voor

Farioli verzamelt specialisten om zich heen bij Ajax: 'Zijn werk is cruciaal'

Vandaag om 07:20

Francesco Farioli heeft in een interview met De Telegraaf uitgelegd hoe de staf van Ajax te werk gaat, en wie welke rol vervult. De Italiaanse trainer geeft aan zorgvuldig een team te hebben samengesteld, waarin iedereen zijn eigen specifieke rol heeft. 

"Voordat ik inga op de individuele collega's, wil ik benadrukken dat ik heb geprobeerd een staf samen te stellen die mij een betere coach maakt", vertelt Farioli aan De Telegraaf. "We zijn complementair aan elkaar, we voegen allemaal onze eigen waarden toe aan de totale prestaties van het team." De 27-jarige Daniele Cavaletto, eveneens Italiaan, is assistent van Farioli. "Daniele zorgt voor onze dagelijkse en wekelijkse organisatie, zowel op als naast het veld. Op tactisch gebied zijn de 'standaardsituaties tegen' zijn specifieke rol."

Onlangs voegde de trainer van Ajax ook Sanchez Mateos toe aan zijn staf. "Zijn kracht is dat hij onze wedstrijden vanuit het individuele oogpunt van alle spelers bekijkt", beschrijft hij de Spanjaard. "Hij voegt zowel methodiek als structuur aan onze coachingstaf." Iemand die al in Amsterdam rondliep, is Dave Vos, oud-trainer van Jong Ajax. "Hij kent de club en de spelers erg goed. Hij is vooral verantwoordelijk voor de aanvallende spelhervattingen. Dave heeft veel kennis en leert snel."

Net als met Mateos leerde Farioli tijdens zijn periode in Qatar Callum Walsh kennen. Hij draagt binnen Ajax verantwoordelijkheid voor de fysieke periodisering voor het team. "Hij maakt snel contact met mensen. Wat ik echt leuk vind, is zijn flexibiliteit en zijn vermogen om oplossingen te vinden voor alle omstandigheden waarmee we hebben te maken."

Tot slot bestaat de staf uit keeperstrainer Jarkko Tuomisto en videoanalist Osman Nuri Kul. Eerstgenoemde werd aangetrokken nadat Ajax plotseling afscheid moest nemen van Jelle ten Rouwelaar. "Jarkko is een kwalitatief goede en zeer detailgerichte coach." Ook Nuri Kul kan op lof rekenen van Farioli. "Zijn werk is cruciaal, omdat we zoveel dingen met video en analyse doen: onze tegenstander, eigen trainingen, onze wedstrijden, de standaardsituaties, zowel aanvallend als verdedigend, enzovoort."