De Boer over bezoek Ajax-museum met Farioli

De Boer als gids bij Ajax-uitje: 'Mensen zijn ongelooflijk positief over Farioli'

Vandaag om 06:45

Ronald de Boer is onder de indruk van Ajax-trainer Francesco Farioli. De individueel trainer en klankbord van de Amsterdamse club gaf de gehele selectie een rondleiding door het Ajax-museum, op aanvraag van de Italiaanse oefenmeester.

Farioli wilde voor een stukje historisch besef zorgen bij zijn spelers. "Iedereen was erbij. Zelfs Davy Klaassen", zegt De Boer tegen het Algemeen Dagblad. De Boer gaf een rondleiding door de Gallery of Fame. Farioli liet de media-afdeling een presentatie maken met beelden. "Michels, Cruijff, Kluivert; ze zagen ze allemaal. Maar mooi was ook dat Klaassen, Hato, Baas en Rensch zichzelf als scorende jeugdspeler ineens op beeld zagen. Dat zorgde voor lachende gezichten."

De Boer leest tijdens de rondleiding passages voor uit een liefdesbrief van de Engelse schrijver Luke Edwards. "Ajax komt altijd bovendrijven", stelt hij. "Dat gaat alleen niet vanzelf. Ajax komt nu ook uit een diepe put. Zo wil Farioli de groep inspireren en tegelijk laten connecten met de realiteit. Door de trots en saamhorigheid te vergroten en ze nederig te maken. Dat ze begrijpen dat om mooie tijden te beleven alles begint met kei- en keihard werken. Zo probeert hij weer een paar procent te pakken. Dat lijkt niet veel, maar in het voetbal kan dat veel verschil maken."

Farioli, die op detailniveau voor veranderingen zorgt bij Ajax, maakt indruk op De Boer. "Mensen die ik hoog heb zitten ook, die normaal juist heel kritisch en veeleisend zijn, zijn nu ongelooflijk positief over de trainer", zegt hij. "Over hoe hij zich presenteert, hoe empathisch hij is en hoe hij de organisatie neerzet. Wat ik zeg: we zijn pas net begonnen, maar dan nog vind ik het ontzettend knap hoe deze jonge trainer voor een goede groepsdynamiek en positieve vibe in de club heeft gezorgd."