Kraay: 'Eigenlijk heel erg slecht van De Ligt'

Kraay vol ongeloof: 'Hij was hem helemaal kwijt, hij was echt alles kwijt'

8 september om 10:15

Hans Kraay verbaasde zich zaterdag over het optreden van Matthijs de Ligt in het Nederlands elftal. De Manchester United-verdediger vertolkte bij beide tegengoals een negatieve hoofdrol in het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina.

Kraay was allereerst zeer te spreken over het optreden van Oranje. "We hebben een ongelooflijk vast middenveld met Reijnders, Schouten en Gravenberch, die raken de bal nooit kwijt. Met een fladderende rechtsbuiten Simons, bij wie het shirt niet meer zwaar weegt. Het zit hem nu als gegoten. En wat een heerlijk aanspeelpunt hebben we met Zirkzee", aldus de ESPN-verslaggever. "Maar mogen we alsjeblieft ook kritisch blijven?"

Kraay doelt daarmee op de tweede Bosnische treffer. Matthijs de Ligt was Edin Dzeko uit het oog verloren. "Hij is hem helemaal kwijt. Hij staat met zijn rug naar de bal, echt alles was hij kwijt…", uit de analist zijn verbazing. "Hij had het vandaag niet. Dit is eigenlijk gewoon heel erg slecht…" Met het oog op een basisplaats bewees de ex-Ajacied zichzelf geen goede dienst. "Stefan de Vrij is, ondanks dat hij een jaar of zes ouder is, de beste rechter centrale verdediger. Punt."

Niet alleen De Ligt treft blaam, vindt Kraay evenwel. "We kunnen wel allemaal zeggen dat het heel frivool en leuk was, maar hoe is het mogelijk dat je tegen zo’n ongelofelijk matig ploegje alles kwijt bent na de 3-2. We zijn tien minuten alles kwijt geweest na die goal… Ik had de indruk dat het eerder 3-3 ging worden dan 5-2."