Vijf Oranje-conclusies na zege op Bosnië

Vijf conclusies: nieuw elan bij Oranje, connectie Zirkzee met Reijnders

8 september om 09:30
Laatste update: 8 september om 09:30

Het Nederlands elftal heeft zaterdag een frisse start gemaakt. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman rekende met 5-2 af met Bosnië en Herzegovina. Het optreden biedt perspectief. Vijf conclusies na het spektakelstuk in Eindhoven.

Nieuw elan bij Oranje, dat frisse indruk maakt
We kregen zaterdag in Eindhoven een glimp te zien van het nieuwe Nederlands elftal. Het was zeker nog niet allemaal goed, maar Ronald Koeman stuurde tegen Bosnië veel spelers het veld in die wel raad weten met een bal. Het zorgde af en toe voor fraaie combinaties. Schouten, Gravenberch, Reijnders, Zirkzee, noem ze maar op: er is nieuw elan bij Oranje.

Zirkzee grijpt kans, connectie met Reijnders
Ronald Koeman kondigde vooraf aan dat hij zijn beide spitsen in actie wil zien deze interlandperiode. Brian Brobbey start dinsdag tegen Duitsland, maar vanavond was het al de beurt aan Zirkzee. De kersverse spits van Manchester United liet zich van zijn beste kant zien. Hij scoorde en gaf een assist, maar vooral zijn connectie met Tijjani Reijnders was om van te likkebaarden.

Luxe op Oranje-middenveld
Reijnders was één van de absolute uitblinkers, maar in zijn rug lieten ook Jerdy Schouten en Ryan Gravenberch zich in positieve zin zien. Vooral van die laatste is dat knap, aangezien hij de afgelopen tijd niet werd opgeroepen. Onder Arne Slot leeft hij op bij Liverpool en nu ook in Oranje. Het samenspel van het trio smaakt naar meer en belooft veel goeds voor de toekomst. Spelers als Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners en Mats Wieffer waren er nu immers nog niet eens bij.

Toch huiswerk voor Koeman
Oranje was veel te sterk voor Bosnië, maar liet de tegenstander te lang in leven. Bij beide tegendoelpunten zag de Oranje-defensie, en met name Matthijs de Ligt, er niet goed uit. De organisatie in aanloop naar die goals was volledig zoek. Dat zal beter moeten richting het duel met Duitsland van dinsdag, maar verder overheerst het optimisme.

Mooi moment voor Timber-familie
De familie Timber zal zaterdagavond glimmen van trots. Jurriën en Quinten stonden voor het eerst samen op het veld bij het Nederlands elftal, nadat ze allebei na rust invielen. De Arsenal-verdediger en Feyenoord-middenvelder treden in de voetsporen van Frank en Ronald de Boer. In totaal kwamen acht broers samen uit voor het Nederlands elftal, waaronder ook bondscoach Ronald Koeman en Erwin Koeman.