Oranje op rapport na duel met Bosnië

Oranje op rapport: twee absolute uitblinkers, toch één onvoldoende

8 september om 08:00
Laatste update: 8 september om 08:00

Het Nederlands elftal is met een 5-2 zege op Bosnië en Herzegovina begonnen aan de Nations League. VoetbalPrimeur maakt rapport op na het spektakelstuk in Eindhoven.

Bart Verbruggen – 6: Hij wist zich tijdens het EK in positieve zin te onderscheiden, maar had tegen Bosnië niet veel te doen. Wel kreeg Verbruggen twee goals om de oren. Bij de tweede had hij de schutterende De Ligt misschien beter kunnen helpen door eerder uit te komen.

Denzel Dumfries – 6: Zoals we van hem gewend zijn koos Dumfries een aantal keer het juiste moment om mee op te komen, maar het ontbrak aan het vervolg. Sowieso speelde hij niet heel gelukkig.

Matthijs de Ligt – 5: De Ligt wist zijn kans niet te grijpen bij afwezigheid van Stefan de Vrij. Hij hief buitenspel op in aanloop naar de Bosnische gelijkmaker en was schuldig aan de 3-2. Hij was Dzeko kwijt en zag de geslepen spits profiteren.

Virgil van Dijk – 6: Samen met De Ligt was hij doelpuntenmaker Ermedin Demirović volledig kwijt. De aanvoerder herstelde zich wel, maar liet nog niet zijn Liverpool-niveau zien.

Nathan Aké – 7: De Manchester City-verdediger viel al snel weer op met enkele goede passes. Het was wederom een sterke prestatie van Aké, niet voor het eerst de beste Oranje-verdediger.

Jerdy Schouten – 7,5: Schouten is in rap tempo bezig om zijn basisplaats in Oranje veilig te stellen. In zijn thuishaven straalde de controleur rust uit en bijna alle passes gingen vooruit. PSV zal dankbaar zijn dat hij is gebleven.

Ryan Gravenberch – 7,5: Zijn terugkeer in Oranje, maar hij speelde alsof hij nooit is weggeweest. Gravenberch heeft duidelijk zijn Liverpool-vorm meegenomen en was zéér comfortabel aan de bal.

Tijjani Reijnders – 8,5: Op nummer tien één van de opvallendste Oranje-spelers. Reijnders raakte na een goede actie nog de lat, maar kreeg op slag van rust loon naar werken. Na rust tekende hij ook nog voor een assist. Wat een prestatie.

Xavi Simons – 7: Simons maakte een gedreven indruk. Als rechtsbuiten kwam hij veelvuldig naar binnen om gevaar te stichten. Simons zocht naar een beloning, maar moest lang wachten. Pas in de slotfase sloeg hij toe.

Joshua Zirkzee – 8: Met een doelpunt en een assist had zijn basisdebuut in Oranje niet beter kunnen verlopen. Zirkzee werd veelvuldig betrokken in het spel en strooide met mooie passes. Vooral zijn connectie met Reijnders was opvallend.

Cody Gakpo – 7: In de tweede helft pikte de Eintovenaar zijn doelpuntje mee in zijn thuisstad. De EK-topscorer van Oranje trok de lijn van deze zomer daarmee door. Toch was zijn rol verder iets minder opvallend.

Invallers
Lutsharel Geertruida – x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Jurriën Timber – x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Donyell Malen – x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Wout Weghorst - x: Speelde te kort voor een beoordeling.
Quinten Timber - x: Speelde te kort voor een beoordeling.