Geertruida van Feyenoord naar RB Leipzig

Kogel door de kerk: Geertruida verlaat Feyenoord na veertien jaar voor RB Leipzig

30 augustus om 20:20
Laatste update: 30 augustus om 20:26

Witte rook uit Duitsland: Lutsharel Geertruida maakt de overstap van Feyenoord naar RB Leipzig. De 24-jarige verdediger laat de Rotterdamse club na veertien jaar achter zich. Hij tekent een contract tot medio 2029 bij de Bundesliga-topclub.

Geertruida en Leipzig draaiden al geruime tijd om elkaar heen. Vorig jaar kwam een transfer niet tot stand, nu kan de Oranje-international de stap maken door de verkoop van Mohamed Simakan. Feyenoord incasseert inclusief bonussen zo'n 25 miljoen euro voor Geertruida, die een meerjarig contract tekent bij Leipzig.

Door de naderende deadline in Duitsland - vrijdag 20.00 uur - was het billenknijpen voor Leipzig om de deal tijdig rond te krijgen. Dat is nu gelukt: Geertruida mag zich officieel speler van Leipzig noemen. Bij Die Roten Bullen gaat Geertruida samenspelen met Xavi Simons, met wie hij ook de kleedkamer deelt bij het Nederlands elftal.

Sinds 2009 speelde Geertruida bij Feyenoord, dat hem overnam van stadsgenoot Sparta Rotterdam. In Rotterdam-Zuid, waar de verdediger tevens geboren werd en opgroeide, doorliep hij een groot deel van de jeugdopleiding en brak hij door in de hoofdmacht. De elfvoudig international van Oranje kwam tot 202 officiële optredens in dienst van Feyenoord. Daarin maakte hij 24 doelpunten en gaf hij elf assists. Met Feyenoord werd Geertruida één keer landskampioen, won hij twee keer de KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal.