Zeven conclusies na PSV - Feyenoord in Johan Cruijff Schaal

Zeven conclusies: Nederlands voetbal in optima forma, één man oogt herboren

5 augustus om 00:00
Laatste update: 5 augustus om 00:00

Het nieuwe seizoen in Nederland is begonnen en iedereen mag het weten. Feyenoord en PSV draaiden zondagavond warm met een zinderende strijd om de Johan Cruijff Schaal, die na penalty's naar Rotterdam ging. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Nederlands topvoetbal in optima forma
Acht goals, negen kaarten, twee teams die vol op de aanval speelden en defensieve wanorde: veel Nederlandser kun je het seizoen niet beginnen, zullen ze in het buitenland denken. Het duel om de Johan Cruijff Schaal stond vanaf de eerste minuut in vuur en vlam en dat belooft veel, héél veel goeds voor het aanstaande Eredivisie-seizoen. We zijn begonnen!

PSV en Feyenoord houden open huis
Toch zou het naïef zijn om alleen maar de polonaise te lopen na het meeslepende schouwspel in het Philips Stadion. Dat de twee beste teams van Nederland defensief zó kwetsbaar oogden, geeft stof tot nadenken. De laatste keer dat PSV vier doelpunten om de oren kreeg was elf maanden geleden in de Champions League tegen Arsenal. Voor Feyenoord waren het de negende, tiende, elfde en twaalfde tegengoal in zeven dagen.

Priske haalt vooralsnog zijn gelijk
Het bewijs is weer geleverd: resultaten in de voorbereiding vertellen slechts een deel van het verhaal. Want de zege van Feyenoord is totaal onlogisch voor wie zich alleen zou baseren op de oefenduels van de laatste weken. Daarmee haalt Brian Priske voorlopig zijn gelijk. De nieuwe trainer van Feyenoord voelde de druk al stijgen, maar zijn aanvallende strijdplan klopte. Ook heeft hij al zijn stempel gedrukt op de spelhervattingen. Priske stond er bij Sparta Praag al om bekend - en tegen PSV produceerde ook Feyenoord meermaals goed doordachte varianten die voor gevaar én rendement hebben gezorgd.

Gimenez oogt als herboren
Met twee feilloze penalty's en een afgemeten assist leverde Santiago Gimenez een grote bijdrage aan de Johan Cruijff Schaal-winst van Feyenoord. De Mexicaanse spits maakte een fitte, frisse, scherpe en ontzettend gretige indruk. Het is een groot contrast met de Gimenez van de eerste zeven maanden van 2024, die met zijn ziel onder de arm leek te lopen. Veel beter kun je een nieuw seizoen niet beginnen.

Werk aan de winkel voor Bosz
Vorig seizoen was goed, maar dit seizoen moet het beter: dat vindt Peter Bosz, die hoge verwachtingen heeft van zijn tweede jaar in Eindhoven. Van zijn basiself vertrok tot nu toe alléén André Ramalho. De veelzijdige Ryan Flamingo kwam voor negen miljoen euro over van FC Utrecht, maar bleek nog geen volwaardige opvolger. Werk aan de winkel voor Bosz, die met PSV niet langer de jager, maar de prooi is. Het zou hem in elk geval helpen als hij een betere linksback zou krijgen.

Gemiste kans Manschot
Scheidsrechter Jeroen Manschot zorgde voor het eerst fluitsignaal van het seizoen 2024/2025. In de negentig minuten daarna, bleef zijn optreden niet onbesproken. Manschot was de eerste arbiter op Nederlandse bodem die een duel leidde, waarbij de nieuwe richtlijn - alléén de aanvoerder mag protesteren - geldt. Op het EK was het een verademing, maar in Eindhoven paste hij die 'regel' niet consequent toe. Een gemiste kans, ook al werkte het chaotische verloop van de wedstrijd niet in zijn voordeel.

Fooi voor Feyenoord én PSV
De KNVB keert 50 duizend euro aan Feyenoord, terwijl PSV het moet doen met 20 duizend euro. Het is niet meer dan een fooi voor PSV en Feyenoord, die dit seizoen weer tientallen miljoenen ophalen in de Champions League. Toch kan de teller nog verder oplopen, want de twee deelnemende clubs ontvangen elk vijftig procent van het nettoresultaat van de Johan Cruijff Schaal. De kassa rinkelt in zowel Rotterdam als Eindhoven, ook al is het maar zachtjes.