Feyenoord op rapport na duel met PSV om Johan Cruijff Schaal

Feyenoord op rapport: veel hoge cijfers, één uitblinker, twee onvoldoendes

4 augustus om 20:15
Laatste update: 4 augustus om 20:22

Feyenoord heeft ten koste van PSV de eerste prijs van het seizoen gewonnen. Na een adembenemende strijd om de Johan Cruijff Schaal geeft VoetbalPrimeur rapportcijfers aan de elf basisspelers en trainer Brian Priske.

Timon Wellenreuther - 7: niet Justin Bijlow, maar Wellenreuther is voorlopig de eerste keeper van Feyenoord. Zijn 'vuurdoop' verliep tumultueus met liefst vier tegengoals in negentig minuten. Maar de Duitser lacht als laatst: één knappe redding in de penaltyserie was genoeg.

Lutsharel Geertruida - 7: wat moet Feyenoord zonder Geertruida? Hij is van cruciaal belang voor zijn ploeg en de Rotterdamse clubleiding zal er alles aan moeten doen om hem - ondanks zijn aflopende contract - nog een jaar in De Kuip te houden.

Thomas Beelen - 7: hij stond vorig seizoen tegenover Romelu Lukaku, maar ook De Jong was een tegenstander van formaat. Beelen bleef hoe dan ook overeind en de manier waarop verdient de complimenten.

Dávid Hancko - 6,5: niet Atlético Madrid, maar Feyenoord is nog steeds zijn werkgever en dus blijft Hancko doen wat hij moet doen. Tegen PSV was weinig te merken van eventuele teleurstelling over zijn mislukte toptransfer.

Bart Nieuwkoop - 6,5: verdedigend lijkt hij soms geen idee te hebben waar hij moet lopen, maar als verkapte rechtsbuiten haalt Nieuwkoop een dikke voldoende. De wingback met het gigantische loopvermogen blijft maar gaan en beloonde zichzelf met de 1-2.

Marcos López - 5: in de aanloop naar de vroege openingsgoal van PSV protesteerde López zo heftig, dat hij zijn directe tegenstander Bakayoko vrij liet. Het was niet de meest slimme actie, zullen we maar zeggen.

Ramiz Zerrouki - 5: zijn basisplaats zal niet meteen bedreigd worden, maar Zerrouki maakte geen goede beurt in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Op zijn rapport staat een negatieve hoofdrol bij de eerste tegengoal, onhandige gele kaart en 'vermoeidheidsblessure'.

Gjivai Zechiël - 7: als dit de voorbode is voor zijn seizoen, wordt Zechiël een absolute revelatie bij Feyenoord. De twintigjarige middenvelder speelde alsof hij al duizenden kilometers op het hoogste niveau in de benen heeft.

Calvin Stengs - 5,5: het werd niet de wedstrijd van Stengs, die alleen in de beginfase veel in beeld kwam. Het stempel van een voetballer die vooral uitblinkt tegen kleinere tegenstanders blijft zo aan hem kleven.

Santiago Gimenez - 8: na een moeilijk halfjaar oogde Gimenez als herboren in het Philips Stadion. Twee penalty's schoot hij feilloos binnen, terwijl de messcherpe Mexicaan ook een assist produceerde.

Igor Paixão - 6,5: op slag van rust had Paixão de 1-3 kunnen, nee, móéten maken, maar hij vond op één meter van de doellijn Benítez op zijn weg. Toch haalt de Braziliaan een ruime voldoende voor zijn optreden.

Invallers
Antoni Milambo - x: viel na 61 minuten in voor Zechiël en maakte de 3-4, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Ondrej Lingr - x: viel na 69 minuten in voor Nieuwkoop en speelde te kort voor een beoordeling.
Ayase Ueda - x: viel na 69 minuten in voor Gimenez en speelde te kort voor een beoordeling.
Givairo Read - x: viel na 77 minuten in voor López en speelde te kort voor een beoordeling.
Luka Ivanusec - x: viel na 77 minuten in voor Paixão en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Brian Priske - 7: door kansloze twee oefennederlagen kreeg Priske al te maken met druk vanuit de Feyenoord-achterban, maar in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen gaf hij zijn visitekaartje af. Dat de ruimte achter de PSV-defensie lag, had hij goed gezien. Ook waren de standaardsituaties gevaarlijk.