Bestuur Ajax Het Parool RvC

'Die gremia maken Ajax moeilijk wendbaar en vatbaar voor politiek gekonkel'

24 juli om 07:55

Ajax neemt alle tijd voor de nieuwe bestuurlijke inrichting van de club. Dat blijkt uit een analyse van Het Parool. De Amsterdammers zijn nog altijd op zoek naar een algemeen directeur en dat blijft hoogstwaarschijnlijk zo totdat de Raad van Commissarissen is vernieuwd.

RvC-leden Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen kondigden in april hun vertrek aan, terwijl Leo van Wijk een maand later ook aangaf de deur achter zich dicht te willen trekken bij Ajax. Alleen Michael van Praag wil graag langer blijven. 'Al vindt niet iedereen binnen de vereniging dat een goed idee', klinkt het in Het Parool.

Met de hulp van headhunters is de zoektocht naar opvolgers voor de RvC in volle gang. De huidige commissarissen moeten eventuele nieuwe leden voordragen, maar installeren kan alleen worden gedaan als de bestuursraad daar in een aandeelhoudersvergadering mee instemt. De bestuursraad is immers met 73 procent grootaandeelhouder. De eerstvolgende aandeelhoudersvergadering staat gepland in november.

Ajax heeft volgens Het Parool te maken met bestuurlijke stroperigheid. 'Wie bijvoorbeeld tot laat wil doorwerken, kan door de security na zessen worden gemaand om naar huis te gaan, omdat de dienst van de beveiliging erop zit', valt er te lezen. 'Jordan Henderson wilde na een avondwedstrijd al werken aan zijn fysieke herstel in het zwembadje van De Toekomst, maar ook hij werd aanvankelijk gedwarsboomd door de bewaking. Bij Liverpool, Hendersons oude werkgever, is zoiets onbestaanbaar.'

Volgens de krant hebben clubs die werken met een klein en hecht bestuursmodel veel sportief succes. Dat bleek bij Ajax toen Erik ten Hag, Marc Overmars en Edwin van der Sar nauw samenwerkte. Hetzelfde is nu te zien bij Feyenoord en PSV. 'Topclubs als Manchester City en Bayern München worden in de kern gerund door een handvol bestuurders.' Ajax heeft momenteel drie bestuurslagen en dat maakt de aansturing ingewikkeld. 'Directie, RvC en bestuursraad (de vertegenwoordigers van de amateurtak van Ajax). De pakweg twintig bestuurders in die gremia maken de club moeilijk wendbaar en vatbaar voor politiek gekonkel. De complexe structuur doet ingewijden dromen van een strakker aangestuurde organisatie. "Je moet eigenlijk een generaal hebben die precies zegt welke kant de club op gaat", zegt een ingewijde.'

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!