Koeman na Nederland - Schotland

Felle Koeman ziet één groot lichtpunt: 'Hij is niet weg te denken uit dit elftal'

22 maart om 23:24
Laatste update: 22 maart om 23:32

Ronald Koeman is ondanks de 4-0 zege van het Nederlands elftal op Schotland allesbehalve tevreden. De bondscoach vond zijn elftal slordig en onrustig, en stelt dat praten over systemen helemaal geen zin heeft als er dergelijke fouten worden gemaakt. Toch had hij na afloop bij de NOS ook oog voor een (groot) lichtpuntje: Tijjani Reijnders, de maker van de 1-0. 

"Het is gek dat als je met 4-0 wint, je niet tevreden bent", steekt een kritische Koeman van wal. "We zijn aan de bal niet goed geweest, op de laatste fase na, maar toen werd het veld groter. Maar de fase daarvoor, een uur lang... Het begin was slecht, onrustig, slordig. Als we wat meer rust hadden, werden we ook heel gevaarlijk, maar te weinig, want eigenlijk hebben zij nog de betere kansen van de wedstrijd gehad."

Oranje leed bij fases veel balverlies, zo ook Mats Wieffer. "Mats legt ook zo een bal neer op de zestien meter, zo van: schiet 'm er maar in. Als je dit soort fouten maakt, dan is een systeem of een wedstrijd ook niet aan de orde." Iemand die opnieuw ietwat ongelukkig oogde, was Xavi Simons, die zijn RB Leipzig-vorm vooralsnog niet mee weet te nemen naar Oranje. "Ik vond dat hij deze wedstrijd teveel risico's nam in zijn acties. Er zijn momenten dat het niet kan, dan zijn er heel veel spelers dichtbij elkaar, en dan moet je vaster aan de bal zijn. Daar was Xavi er één van, die te veel balverlies had."

Na de felle kritiek deelde Koeman ook (voorzichtige) complimenten uit. Allereerst aan Georginio Wijnaldum, die niet groots speelde, maar zijn Oranje-rentree wel luister bijzette met een doelpunt. "Gini vond ik voldoende, ook bij momenten zie je toch weer dat hij een neusje heeft voor diepte. Ook in de eerste helft had hij een aantal moment waarin hij slordig was, maar ja, hij is me absoluut niet tegengevallen."

Reijnders
Het meest lyrisch was Koeman over Reijnders, die buiten zijn goal en assist erg sterk voor de dag kwam. "Zoals hij speelt, hoe makkelijk hij op verschillende posities op het middenveld speelt, de versnelling die hij heeft, de geweldige goal die hij maakt... Hij is in een hele korte tijd uitgegroeid tot een geweldige speler, die niet is weg te denken uit dit elftal op dit moment."