Liverpool pakt koppositie door zege bij Burnley

Liverpool wint moeizaam bij laagvlieger en is koploper, Gakpo belangrijk

26 december 2023 om 20:24

Liverpool is er op Boxing Day in geslaagd om de koppositie in de Premier League over te nemen. The Reds hielden nummer negentien Burnley lang in leven, maar vertrokken met een 0-2 zege van Turf Moor.

Liverpool trad met alle drie de Nederlanders aan: Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en Cody Gakpo kregen een basisplaats van manager Jürgen Klopp. De voormalig PSV'er vertolkte al snel een hoofdrol door goed terug te leggen op Darwin Núñez. De Uruguaayaan schoot vanaf de rand van het strafschopgebied beheerst raak.

Liverpool was veel te sterk voor Burnley, maar ging slordig met de kansen om. Na een fraaie bal van Trent Alexander-Arnold schoot Gakpo onrustig naast. Ook Mohamed Salah was meermaals gevaarlijk. De Egyptische ster knalde onder meer op de lat. Bovendien was de uitblinkende doelman James Trafford bij de les. Zodoende verzuimden de bezoekers voor rust verder afstand te nemen.

In de tweede helft ging het moeizamer voor Liverpool. Harvey Elliott dacht het team van Klopp in veilige haven te schieten, na een goede pass van Gravenberch. Door het doelpunt ging echter een streep, omdat Salah hinderlijk buitenspel stond. In het vervolg beet Burnley steeds meer van zich af. Kort nadat Gakpo en Gravenberch waren gewisseld, kopte invaller Johann Gudmundsson net naast.

Liverpool kwam nog maar moeilijk tot kansen, al lag er in de counter zo nu en dan wat ruimte. Alexander-Arnold schoot net naast, maar aan de andere kant leverde Wataru Endo zomaar de bal in. Jacob Bruun Larsen schoot vervolgens net naast. Bij het ingaan van de blessuretijd zorgde Diogo Jota dan toch voor de beslissing: 0-2.

Liverpool maakte het zichzelf onnodig moeilijk, maar is wel de nieuwe koploper in de Premier League. De ploeg van Klopp speelt nu op nieuwjaarsdag weer, tegen Newcastle United.