Zes conclusies: Feyenoord maakt reclame, verrassing Slot pakt goed uit

Zes conclusies: Feyenoord subtop Europa, verrassing Slot pakt goed uit

4 oktober 2023 om 21:10

Feyenoord moet het na een enerverende wedstrijd tegen Atlético Madrid doen met de complimenten. De ploeg van Arne Slot verliest met 2-3, maar oogst ongetwijfeld respect in Europa. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Feyenoord behoort tot subtop Europa
Wat Feyenoord - vooral voor rust - liet zien tegen Atlético, was van enorm hoog niveau. Als je Diego Simeone in Wanda Metropolitano tot wanhoop kan drijven, doe je het uitzonderlijk goed. Een volwassen Feyenoord heeft woensdagavond reclame voor zichzelf en het Nederlandse voetbal gemaakt. In deze vorm is het goed voor te stellen dat de Rotterdammers ook na de winterstop in de Champions League actief zijn.

Atlético dodelijk in de afwerking 
Feyenoord schoot liefst zeven keer op doel, Los Colchoneros hadden aan drie schoten tussen de palen genoeg om de wedstrijd in hun voordeel te belissen. De geslepen Álvaro Morata was haast de hele wedstrijd onzichtbaar, toch sloeg hij twee keer toe. De effectiviteit van hem en Antoine Griezmann gaven de doorslag.

Verrassing Slot pakt goed uit
Ramiz Zerrouki stond op 13 augustus voor het laatst in de basis bij Feyenoord. Tegen Atlético kreeg hij weer de kans van het begin en die kans greep hij met beide handen aan. Als controleur was Zerrouki in de positionering zeer belangrijk, duidelijk is ook dat hij op het trainingsveld stappen heeft gezet. Veel van zijn passes gingen vooruit, dat was twee maanden geleden nog anders. Slot heeft er een serieuze optie bij op het middenveld.

Simeone-ball ontmanteld
Voor rust wisten Atlético-spelers bij vlagen niet waar ze het zoeken moesten. Feyenoord zette brutaal druk en daar wist Atlético zich geen raad mee. Griezmann werd geneutraliseerd en de bal werd al op de helft van de Spanjaarden veroverd. Simeone zag het met lede ogen aan, al kan hij aan het eind van de streep wel juichen.

Feyenoord mist stootkracht
Santiago Gimenez en Luka Ivanusec zijn spelers die kunnen forceren wanneer het moet. Feyenoord kon om verschillende redenen niet beschikken over het tweetal en dat gemis liet zich in de beslissende fase voelen. Igor Paixão, Yankuba Minteh en Alireza Jahanbakhsh zijn op dit moment nog niet de spelers die wedstrijden op het allerhoogste podium opnieuw kunnen openbreken.

Bovenal: Feyenoord moet trots zijn
De teleurstelling zal overheersen, aan Slot de taak om zijn spelers op het hart te dragen dat ze trots mogen zijn. Met dit spel, deze inzet en deze brutaliteit gaat Feyenoord dit seizoen hoge ogen gooien, zowel in de Eredivisie als in Europa. Het aanstaande tweeluik tegen SS Lazio wordt een nieuwe krachtmeting.