Sparta speelt met 1-1 gelijk tegen NEC

Koploper Sparta opent Eredivisie-weekend met benauwd gelijkspel tegen NEC

1 september 2023 om 21:56

Eredivisie-koploper Sparta Rotterdam heeft vrijdagavond op Het Kasteel ternauwernood met 1-1 gelijkgespeeld tegen NEC. De Nijmegenaren kwamen op voorsprong via Dirk Proper, maar moesten in de slotfase toekijken hoe Joshua Kitolano vanaf de strafschopstip alsnog voor een Rotterdams punt zorgde.

Sparta is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Er werd al gewonnen van PEC, gelijkgespeeld tegen Feyenoord en gewonnen van sc Heerenveen. Tegen NEC, dat vorige week tegen RKC Waalwijk de eerste driepunter pakte, was het allemaal even iets minder. De Nijmegenaren begonnen met Philippe Sandler aan de aftrap. Hij vormde een centraal duo met Bram Nuytinck.

De eerste helft was behoorlijk gezapig. De toeschouwers werden allesbehalve getrakteerd op een spektakelstuk. Na rust was het leuker. In de 56e minuut nam NEC de voorsprong. Middenvelder Dirk Proper pikte de bal goed op, dribbelde het Sparta-strafschopgebied in en verschalkte Nick Olij met een fraai schot: 0-1.

Beide trainers, Jeroen Rijsdijk (Sparta) en Rogier Meijer (NEC), wisselden er vervolgens lustig op lost. Met die nieuwe krachten ging Sparta in de slotfase naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook. NEC-linksback Youri Baas veroorzaakte een penalty na een overtreding op Pelle Clement. Kitolano toonde zich koelbloedig en verzilverde het buitenkansje. Zijn treffer bleek het laatste wapenfeit. Sparta heeft nu acht punten uit vier duels. Daarmee gaat het voorlopig nog aan kop. NEC is terug te vinden op de tiende plek met vier punten.