Ronald de Boer 'gecanceld' rond WK na uitspraken over dodental Qatar

De Boer 'gecanceld' rond WK: 'Ik reageerde bot, zo ben ik niet, was verbouwereerd'

31 augustus 2023 om 16:39

Ronald de Boer denkt voortaan goed na over wat hij zegt. Dat vertelt de oud-international in een interview met Mezza. Na zijn uitspraken over de WK-doden in Qatar, kreeg hij naar eigen zeggen te maken met 'nogal wat negativiteit rond zijn persoon'.

"Ik kreeg tegen de afspraken in vragen over Qatar. Dat is not done", blikt De Boer terug op zijn optreden in het voormalige RTL4-programma Jinek. Hij hield vol dat er géén 6500 doden zijn gevallen bij de voorbereidingen op het WK in Qatar. "Ik reageerde bot, zo ben ik niet. Ik was verbouwereerd. Dáár heb ik van geleerd."

Ook zijn familie kreeg last van die negativiteit. "Ik zal goed nadenken voor ik wat zeg. Ik heb hier zes kinderen, een vrouw, een broer, ouders, andere familie, vrienden. Dit is mijn thuisbasis en daar wil je het prettig hebben. Ook zij moeten het allemaal prettig hebben."

Echte spijt van zijn uitspraken heeft De Boer desondanks niet. "Ik wist natuurlijk dat er discussie was rondom het WK. Ik dacht: ik heb zeven jaar in Qatar gewoon, ik weet waarover ik het heb. Bovendien: iedereen mag zijn mening geven, mag ik dat dan ook doen? Maar tegenwoordig word je zo snel gecanceld. Dat is vooral gebaseerd op beeldvorming, niet op feiten."

"Natuurlijk gaan er in dat land dingen verkeerd, net zoals er in Nederland dingen verkeerd gaan. Het ging mij om de intentie: vertellen dat Qatar wil veranderen, vooruit wil. Daar sta ik nog steeds 100 procent achter. Maar je mag blijkbaar zelfs niet achteraf benoemen dat het WK goed georganiseerd was", besluit De Boer.