'Met zo veel lange spelers is het lastig om traditionele Ajax-voetbal te spelen'

'Met zo veel lange spelers is het lastig om traditionele Ajax-voetbal te spelen'

21 augustus 2023 om 09:35

Andries Jonker denkt dat Ajax het zichzelf lastig heeft gemaakt, door zo veel lange spelers te halen. De bondscoach van de Oranje Leeuwinnen ziet dat jongens die meer lengte hebben, doorgaans minder sterk zijn in het echte Ajax-voetbal.

"Als je kijkt bij Ajax, Branco van den Boomen is boven de 1.90 meter", begint Jonker bij Studio Voetbal over de lengte van de nieuwe aankopen onder Maurice Steijn. "Ook Josip Sutalo, Benjamin Tahirovic en Jakov Medić. Dat oogt wat anders dan de gemiddelde Ajax-speler door de jaren heen, die vaak klein, wendbaar, lichtvoetig en vaardig is. Dit is een heel ander type speler. De vraag is of zij het door Ajax gewenste voetbal wel kunnen spelen."

Volgens Jonker is ook nieuwe aankoop Chuba Akpom zo’n type speler. De coach kent de Engelsman nog uit de jeugd van Arsenal. "Als ik me het goed herinner was dat ook geen kleine jongen. Een stevige kerel. Dat is dus heel veel lengte en dat moet dus op een of andere manier na de Ajax-normen gezet worden. Het oogt in ieder geval wel heel anders met al die lange jongens, dan met een aantal types als Gerald Vanenburg."

Kijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!