Deceptie Oranje Leeuwinnen: WK voorbij in kwartfinale na verlenging tegen Spanje

11 augustus 2023 om 06:45
Laatste update: 11 augustus 2023 om 08:02

Het WK in Australië en Nieuw-Zeeland zit erop voor de Oranje Leeuwinnen. De ploeg van Andries Jonker verloor in de kwartfinale na een verlenging van Spanje. Stefanie van der Gragt kende een bijzonder moment, door in de wedstrijd die de laatste in haar loopbaan bleek, de gelijkmaker binnen te schieten.

Op het middenveld mocht Damaris Egurrola vanaf de aftrap beginnen. De speelster van Olympique Lyon werd geboren in de Verenigde Staten, speelde één interland voor Spanje, maar koos uiteindelijk toch voor een interlandcarrière bij Nederland. Egurrola verving de geschorste Danielle van de Donk. Verder begon Andries Jonker met dezelfde basiself als in het duel met Zuid-Afrika.

In de eerste helft was het vooral Spanje dat de klok sloeg. Daphne van Domselaar was belangrijk met een aantal goede reddingen om een openingstreffer te voorkomen, maar Catalina Coll kreeg aan de andere kant weinig te doen. Voor rust werd een goal van Esther Gonzalez nog afgekeurd vanwege buitenspel, waardoor beide teams zonder goals de rust ingingen.

Na de onderbreking duurde het nog altijd lang voordat de doelpunten kwamen. Uiteindelijk was Mariona Caldentey de verlosser voor de Spaanse ploeg. Zij maakte via een penalty de 1-0. De Leeuwinnen bogen, maar braken niet. In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd was het routinier Stefanie van der Gragt die de gelijkmaker binnenschoot en er een verlenging wist uit te slepen.

In die verlenging bleef Spanje dominant, waardoor negen minuten voor het duel naar penalty’s ging, alsnog de beslissing kwam. Salma Paralluelo schoot met een gelikte actie de droom van de Oranje Leeuwinnen aan gort. Na een spannende kwartfinale zit het toernooi erop voor de ploeg van Jonker. Dat is vooral een hard gelag voor Van der Gragt. De dertigjarige verdedigster scoorde nog zo’n belangrijke goal, maar nu hangt ze wel haar schoenen aan de wilgen.