Promes moet Ajax mogelijk betalen

'Promes moet bij direct uitzitten van straf 1,25 miljoen euro betalen aan Ajax'

20 juni 2023 om 16:40
Laatste update: 20 juni 2023 om 17:14

Quincy Promes moet Ajax bij een 'onherroepelijke veroordeling' een bedrag van 1,25 miljoen euro betalen. Dat schrijft Het Parool in een uitgebreide analyse. Het betreft het geldbedrag dat Spartak Moskou nog aan Ajax moet betalen, maar als het zover komt, is de Russische club niet langer verplicht om de resterende kosten zelf te dragen. 

Ajax moet het geld dan alsnog krijgen, maar dan van Promes zelf. Hij is immers persoonlijk aansprakelijk zodra hij daadwerkelijk achttien maanden gevangenisstraf opgelegd krijgt. Afgelopen maandag werd hij daarvoor veroordeeld, maar de voetballer gaat nog in hoger beroep tegen de uitspraak. 

Ajax zou in totaal 8,5 miljoen euro ontvangen voor de aanvaller. Daarvan is momenteel 7,25 miljoen euro betaald, waardoor er nog een bedrag van 1,25 miljoen euro open staat. Het lijkt aannemelijk dat Spartak het resterende bedrag dit jaar nog overmaakt aan Ajax, want het hoger beroep van Promes, wiens contract bij Spartak medio 2024 afloopt, duurt nog wel even. 'Over twee maanden volgt een eerste pro-forma-zitting', aldus Het Parool. 

De afspraak van Ajax met Spartak over het in termijnen betalen van het transferbedrag is geboren uit het feit dat Promes ten tijde van de transfer al verdacht werd van het steken van zijn neef. Spartak was destijds huiverig voor 'de implicaties van een eventuele veroordeling'. Mocht Promes uiteindelijk vòòr de laatste betaling definitief veroordeeld worden, dan moet hij dus zelf de financiële verantwoordelijkheden dragen.