Borst over Steijn en Sparta: 'Johan Cruijff zou hebben genoten van het voetbal'

Warme aanbevelingsbrief voor Steijn: 'Johan Cruijff zou hebben genoten'

12 juni 2023 om 14:28
Laatste update: 12 juni 2023 om 15:51

Dat Maurice Steijn aan de slag gaat als nieuwe trainer van Ajax doet de nodige wenkbrauwen fronsen, maar Hugo Borst lijkt minder verrast. De journalist, schrijver én Sparta-fan heeft dit seizoen genoten van het voetbal op Het Kasteel.

Steijn leidde Sparta naar een knappe zesde plaats in de Eredivisie en greep op een haar na naast Europees voetbal. Volgens Borst waren de Rotterdammers 'een ingenieus tikkend klokwerk vol radertjes, één geheel'. 'Het elftal was de som der delen die je niet op elf maar op het heilige voetbalgetal veertien laat uitkomen. Ze stegen boven zichzelf uit. Johan Cruijff zou hebben genoten van het directe, intelligente vechtvoetbal', stelt hij in zijn column in het Algemeen Dagblad.

'Het genieten en jubelen is voorbehouden aan de (nog) levenden. Toch waren gistermiddag Jules Deelder, Aadje Andriessen, Floor Bouwer, Freek van der Lee, mijn vader – het is een eindeloze stoet doden sinds 1888 – er in Enschede ook bij; in onze gedachten namelijk. Zij zouden eveneens apetrots zijn geweest op dit ontketende Sparta', meent Borst. 'Dit Sparta zal ik niet licht vergeten. Deze zomer zal het elftal worden ontmanteld. Spelers worden getransfereerd. De trainer wellicht ook. Nogmaals: zo gaan die dingen. Niets is blijvend. Gelukkig hebben we de herinneringen nog.'