PSV op randje van uitschakeling na nederlaag in Sevilla

Ex-Ajacieden leggen PSV op pijnbank in Sevilla: uitschakeling in Europa dreigt

16 februari 2023 om 22:55

PSV heeft donderdag een oorwassing gekregen van Sevilla FC in de tussenronde van de Europa League. Uitgerekend Ajax-flop Lucas Ocampos was de grote man aan Spaanse zijde, waardoor de Eindhovenaren moeten vrezen voor uitschakeling: 3-0.

Ruud van Nistelrooij voerde een aantal verrassende wijzigingen door bij PSV. Guus Til begon als nummer tien en Ismael Saibari kreeg de voorkeur boven Johan Bakayoko. De Eindhovenaren zochten meteen de aanval in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán en waren na elf minuten voor het eerst gevaarlijk. Een schot van Saibari werd gekeerd door de Marokkaanse WK-held Yassine Bounou, maar in de rebound leek Xavi Simons binnen te kunnen schieten. Hij kwam echter niet goed uit.

PSV had de overhand in het eerste gedeelte, maar verzuimde door te drukken. Sevilla, dat een moeizaam seizoen beleeft in La Liga, nam iets meer het heft in handen, zonder daarbij echt te overtuigen. In de blessuretijd van de eerste helft sloegen de Andalusiërs echter genadeloos toe. Na slording balverlies van Luuk de Jong tegen zijn oude club kwam de bal bij Jesús Navas, die Youssef En-Nesyri bediende: 1-0.

Die dreun kwam PSV na rust niet meer te boven, bleek al snel. Uitgerekend de halverwege ingevallen Lucas Ocampos, die slechts 118 minuten voor Ajax speelde in de eerste seizoenshelft, schoot na vijftig minuten fraai raak. De ploeg van Van Nistelrooij hing als een geslagen bokser in de touwen en incasseerde niet veel later de volgende klap. Nemanja Gudelj, een andere ex-Ajacied, tekende voor de 3-0 na een fraaie hakbal van Ocampos.

De Jong ging vervolgens onder een staande ovatie van het Sevilla-publiek naar de kant. Fábio Silva verving hem, maar PSV speelde al een verloren wedstrijd door de slechte fase na rust. Pas in de slotfase lieten de Eindhovenaren zich nog een paar keer zien. Thorgan Hazard schoot over en Joey Veerman raakte zelfs de buitenkant van de paal, maar een belangrijke goal bleef uit.

PSV staat daarmee op het randje van uitschakeling in Europa. Sevilla heeft duidelijk de beste papieren om zich volgende week in het Philips Stadion te plaatsen voor de achtste finales.