Het laatste kunstje van Van Gaal: Argentinië geeft Oranje koekje van eigen deeg

10 december 2022 om 12:05

Nederland is er niet in geslaagd om de halve finales van het WK te halen. Na strafschoppen was Argentinië te sterk. Het lijkt het laatste kunstje van Louis van Gaal als trainer te zijn geweest. Wat voor trucjes haalde hij uit de hoge hoed in zijn laatste wedstrijd? Een analyse.

Door Evert van Zoelen

Koekje van eigen deeg
Argentinië besluit om Nederland een koekje van eigen deeg te geven. Niet alleen de formatie wordt gespiegeld, de Argentijnen kopiëren de volledige speelwijze van Oranje. Beide teams treden aan vanuit een 5-3-2 formatie. Wanneer de tegenstander in balbezit is kiezen de twee spitsen positie tussen de centrale verdedigers in. Op het middenveld worden er koppeltjes gemaakt en van achteruit wordt er doorgedekt. De Argentijnen kiezen er alleen voor om op het middenveld iets langer vanuit de eigen positie te blijven spelen.

Dit resulteert grote delen van de eerste helft in een patstelling. Is Oranje in balbezit, dan is het vooral Virgil van Dijk die moet bedenken wat er moet gebeuren. Krijgen de Argentijnen de bal, dan heeft Nicolás Otamendi diezelfde rol.


Argentinië laat Van Dijk vrij aan de bal, alle andere spelers worden afgedekt. Bron: NPO1


Argentinië stapt door op het moment dat de bal naar de zijkant gespeeld wordt. Bron: NPO1


Nederland verdedigt ook vanuit een 5-3-2 formatie waarbij alle spelers op het middenveld worden afgedekt. Bron: NPO1


Argentinië komt hierdoor voor hetzelfde probleem te staan. Bron: NPO1

Oplossingen
Voor beide ploegen rest dan de taak om een oplossing te bedenken tegen de organisatie van de tegenstander. Argentinië probeert vooral om voorin van positie te wisselen om zo Messi in balbezit te krijgen. De Argentijnen proberen daarnaast om vooral over de rechterkant op te bouwen. Rechtsback Nahuel Molina kiest lager positie om zo Daley Blind uit positie te trekken. Nathan Aké wordt daarnaast richting de zijkant getrokken. De Argentijnen hopen dat er hierdoor ruimte ontstaat om Messi aan te spelen in het centrum.

Nederland heeft even nodig voordat er een oplossing wordt gevonden. Memphis, Cody Gakpo en Steven Bergwijn proberen voorin van positie te wisselen en aanspeelbaar te worden, maar de spelers achterin durven het niet aan om deze ballen in te spelen.

Nederland kiest er na een minuut of twintig voor om eerder diep te gaan spelen. Is één van de centrale verdedigers vrij aan de bal, dan volgt direct de loopactie van één van de voorste drie in de ruimte achter de verdediging van Argentinië. Oranje komt hierdoor een aantal keer in de buurt van de zestien, maar echte kansen blijven uit.

Lionel Messi
Eén van de grote vragen vooraf is natuurlijk hoe Oranje Lionel Messi wil gaan opvangen. Tijdens de wedstrijd blijkt dat Louis van Gaal ervoor kiest om Messi in de ruimte op te vangen en niet één specifieke mandekker aan te wijzen. Beweegt Messi weg, dan coachen de spelers van Oranje elkaar aan om de dekking over te geven. Lange tijd gaat dit goed, totdat de zevenvoudig Gouden Bal-winnaar in de 35e minuut toch wat ruimte vindt en met een fantastisch pass Molina voor Andries Noppert zet die de 0-1 binnen schiet.

Aanpassingen
Louis van Gaal besluit in de rust om de nodige aanpassingen te doen. Teun Koopmeiners en Steven Berghuis komen in de ploeg en brengen meer voetballend vermogen. Daarnaast is zichtbaar dat Oranje er nu vaker voor kiest om toch ballen tussen de linies door te spelen. Nederland komt hierdoor meer op de helft van Argentinië te spelen, maar beleeft hierdoor ook hekelige momenten in de omschakeling.


Er ontstaat ruimte voor Argentinië in de omschakeling. Bron: NPO1

Van Gaal besluit om na een uur spelen Blind eraf te halen en Luuk de Jong in te brengen. Oranje komt hierdoor in een 4-3-3 formatie te spelen met Memphis als aanvallende middenvelder en Luuk de Jong als diepe spits. Daarnaast wordt er nu hoger druk gezet door Oranje. Waar Otamendi in de eerste helft tijd kreeg aan de bal is het nu Berghuis die op hem doorjaagt.


Berghuis jaagt door terwijl hij de passlijn naar zijn directe tegenstander dicht houdt. Bron: NPO1

Na de 0-2 voor Argentinië wordt dit zelfs een 4-2-4, nadat ook Wout Weghorst invalt. Nederland probeert vanaf dat moment vooral via de zijkanten door te komen om vervolgens een voorzet op de lange mensen in het centrum te spelen. Wonder boven wonder weet Oranje dit te bewerkstelligen, want na 100 minuten spelen staat de 2-2 stand op het bord.

Verlenging
Nederland schakelt in de verlenging terug naar een 4-2-3-1 formatie met Weghorst net achter De Jong. Verdedigend komen beide heren naast elkaar te spelen, om Argentinië vanuit een 4-4-2 formatie op te wachten. Frenkie de Jong kan in deze formatie steeds Messi opvangen en daarmee het meeste gevaar van de Argentijnen blokkeren.

Richting het eind van de verlening gaat Argentinië aanvallender spelen. Ángel di María komt in de ploeg, waarna Messi richting het middenveld verhuist. Dit zorgt ervoor dat de Argentijnen in de laatste minuten van de verlening nog tot een offensief komen, maar Noppert en de paal staan Argentinië in de weg.

In de stafschoppen serie die volgt zijn het helaas toch de Argentijnen die aan het langste eind trekken.