Conclusies: Oranje toch geen penalty-expert, arbiter dissonant, bedankt Louis
Het WK zit erop voor het Nederlands elftal. Oranje knokte zich nog knap terug van een 2-0 achterstand, maar in de strafschoppenserie ging het alsnog mis. VoetbalPrimeur trekt
Oranje creëert niets
Het WK gaat nu echt beginnen: het waren de woorden van Louis van Gaal voorafgaand aan de wedstrijd tegen Argentinië. Binnen de lijnen kwam die boodschap aanvankelijk niet aan. Oranje creëerde wederom niets. Het leek te resulteren in een pijnlijke uitschakeling, maar op opportunistische wijze was Nederland wel succesvol. De comeback werd echter niet helemaal voltooid.
2-2! Met een fantastische variant tovert Oranje een verlenging uit de hoge hoed #NEDARG #WK2022https://t.co/4OjQG5ftHx pic.twitter.com/3ytGo5vhIr
— NOS Sport (@NOSsport) December 9, 2022
Penaltykiller loopt rond bij Argentinië
Een wetenschappelijke benadering van strafschoppen en de veelbesproken ‘penaltykiller’ ten spijt: Oranje zakte door het ijs in de strafschoppenserie. Virgil van Dijk en Steven Berghuis misten vanaf elf meter. Andries Noppert bleek geen penaltykiller, zijn Argentijnse collega Emiliano Martinez wél.
Geen Plan B, maar een Plan W
Een opvallend moment in de rust van de wedstrijd: een oplettende fotograaf nam een foto van een briefje van Louis van Gaal met het 'plan B' van Oranje. Daar bleek uiteindelijk geen sprake van. Het Nederlands elftal had een Plan W: Wout Weghorst beleefde een gouden invalbeurt. Hij liet ons nog even dromen, maar de jongensdroom kwam net niet helemaal uit.
Lahoz de grootste dissonant
Het was misschien ook een wat merkwaardige keuze: de Spaanstalige Antonio Miguel Mateu Lahoz bleek geen vriendje van Oranje. Hoewel Van Gaal de scheidsrechter voor het duel nog prees, vielen zijn beslissingen wel heel erg op. Zo werd onder meer Lionel Messi gespaard na een opvallende handsbal. De Argentijnse ster werd sowieso wel heel erg in bescherming genomen door Lahoz.
Oranje-kassa rinkelt wel
Het is slechts een pleister op de wonde, maar de KNVB vertrekt niet helemaal met lege handen uit Qatar. Oranje verdiende tijdens het WK minstens 16,1 miljoen euro voor de bond. Bij een zege op Argentinië was daar nog zeker 7,6 miljoen bijgekomen. Het mocht echter niet zo zijn.
Afscheid van Louis van Gaal
De uitschakeling op het WK is ook het einde van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij stond uiteindelijk 63 interlands aan het roer, verspreid over drie perioden. Zijn hoogtepunt was in 2014, toen hij Oranje naar een bronzen medaille leidde. Een nieuwe WK-stunt zat er in Qatar helaas niet in. Toch willen we zeggen: Louis, bedankt! We hebben van je genoten.